Algemeen

Houtsoort: Buxus

Andere namen

Turks palmhout, palmhout, bux, buks (Nederland), Buchsbaum, Buchsholz (Duitsland), true box (Groot-Brittannië), boxwood (Verenigde Staten).

Botanische naam

Buxus sempervirens L.

Familie

Buxaceae.

Groeigebied

Europa, Azië.

Boombeschrijving

Buxus is afkomstig van een zeer langzaam groeiende, kleine, altijd groene boom uit Zuidoost-Europa en de Pyreneeën, de Kaukasus en Klein-Azië. Deze soort is als struik bij ons veel in tuinen en parken aangeplant en wordt vaak in allerlei vormen geknipt. In het natuurlijke verspreidingsgebied wordt buxus 6-7 m hoog, maximaal 10 m. De niet-ronde, takvrije stam is maximaal 4 m lang en de diameter ongeveer 0,15 m, maximaal 0,3 m.

Aanvoer

Zaaghout met een diameter van 30-250 mm en lengten vanaf 0,9 m.

Houtbeschrijving

Kleur kernhout licht- tot donkergeel. Het zeer smalle spint heeft dezelfde kleur als het kernhout en is alleen vers hiervan te onderscheiden.

Houtsoort

loofhout

Draad

Onregelmatig.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(940-)1000 (-1030) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 960-1150 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Zeer langzaam. Buxus heeft tijdens het drogen sterk de neiging tot splijten en krimpt sterk. Buxus wordt vaak in kelders opgeslagen om het zeer langzaam te laten drogen en scheuren te voorkomen. In zulke omstandigheden moet men oppassen voor aantasting door blauwschimmel.

Bewerkbaarheid

Goed, de hoge volumieke massa en het onregelmatige draadverloop in aanmerking genomen. Geschaafde oppervlakken hebben een glad hoornachtig oppervlak. Buxus laat zich zeer goed draaien en snijden.

Spijkeren en schroeven

Voorboren noodzakelijk.

Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 3.
Aantasting door insecten zou niet voorkomen.

Impregneerbaarheid

Kernhout vermoedelijk 4.

Bijzonderheden

Buxus of palmhout, zoals het ook wel wordt genoemd, heeft niets te maken met het "hout" van de echte palmbomen die in de plantensystematiek tot de Monocotylen behoren en een geheel andere stamopbouw hebben. Een goede vervanger van buxus is zapatero. Soms wordt uit Zuid-Afrika een verwante houtsoort, Buxus macowani Oliv., geïmporteerd, bekend onder de namen East-London boxwood en cape box.

Toepassingen

Voor de fabricage van voorwerpen die een grote sterkte met een dicht en glad oppervlak vereisen. Voornamelijk gebruikt voor meetlatten en linialen, snij- en beeldhouwwerk, decoratiewerk, inlegwerk, schaakfiguren, blaasinstrumenten, kammen, mondstukken voor muziekinstrumenten, draaiwerk, boetseerspatels, gereedschapsheften en -stelen, weefspoelen en verder voor vele andere technische gereedschappen. Uit de wortelknollen worden pijpekoppen vervaardigd.