Algemeen

Houtsoort: Cedrorana

Voorbeeld
Atibt

tornillo

Andere namen

cedrelinga, iacaica, paricá, yacayacá, adro-rana (Brazilië), tornillo, cedro tornillo (Peru), donceder (Suriname).

Botanische naam

Cedrelinga catenaeformis DUCKE.

Familie

Leguminosae (Mimosaceae).

Groeigebied

Tropisch Zuid-Amerika.

Boombeschrijving

Hoogte 40-50 m, stamdiameter 1,0-2,0 m, maximaal 2,7 m. De rechte takvrije stam is tot 25 m lang en heeft, voor zover bekend, geen gezwollen stamvoet of wortelaanloop.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

 

Vers gekapt heeft cedrorana een lichtroze kleur die na droging en aan licht blootgesteld lichtbruin wordt met soms een goudkleurige glans. De vaten vormen vaak opvallende donkere lijnen op het houtoppervlak. Vers cedrorana heeft een onaangename geur die na droging echter verdwijnt. Het niet scherp begrensde smalle spint heeft een witgele tot rozegrijze kleur.

Houtsoort

loofhout

Draad

Golvend. Rechte draad en kruisdraad komen ook voor.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(370-)520- 600(-670) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-1000 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

In de open lucht vrij langzaam. Onder dak gedroogd bij een goede stapeling kan cedrorana scheurvrij en zonder ernstige fouten worden gedroogd. Cedrorana met veel trekhout en/of niet rechtdradig kan tijdens het drogen ernstig vervormen. Bij versnelde droging kan vervorming of collaps ontstaan.

Bewerkbaarheid

Cedrorana laat zich goed bewerken. Bij schulpen bestaat de kans op een wollig oppervlak, maar met een bewerkingshoek van 20-25( wordt dit grotendeels voorkomen. Voor een glad oppervlak na vlakken en strijken is scherp gereedschap een vereiste, anders kan een wat vezelig oppervlak ontstaan.

Spijkeren en schroeven

Goed.

Lijmen

Goed. Voor geveltimmerwerk slecht.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed, met een oplosmiddelhoudende verf en met een watergedragen systeem. Voor glad werk is het gebruik van een poriënvuller noodzakelijk.

Duurzaamheid

Schimmels -grondcontact 3.-bovengronds 1.Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2-3.Spint n/a.

Toepassingen

Cedrorana wordt lokaal gebruikt voor constructiehout en de fabricage van triplex. In de bouw is het geschikt voor kozijnen, ramen en deuren, trappen en binnen- en buitenbetimmeringen. In de meubelindustrie voor blindhout, lijstwerk enz.