Algemeen

Houtsoort: Cocobolo

Voorbeeld
Atibt

 

palissandre cocobolo

Andere namen

cocobola, Nicaragua rosewood, Salamanderholz, cocobolo, palisandro (Colombia), nambar (Costa Rica, Nicaragua), funera (El Salvador), granadillo (Guatemala, Mexico), palo negro, granadillo (Honduras), cocobolo, cocobolo prieto (Panama).

Botanische naam

Dalbergia granadillo Pitt., D. retusa Hemsl. (= D. hypoleuca Pitt. & D. lineata Pitt.).

Familie

Leguminosae (Papilionaceae).

Groeigebied

Midden-Amerika.

Boombeschrijving

Kleine tot middelgrote boom van 13-18 m hoog. De meestal slecht gevormde takvrije stammen zijn tot 4 m lang met een diameter van 0,25-0,30 m, maximaal 0,6-0,7 m. Het hout wordt daarom uitsluitend in kleine afmetingen aangevoerd.

Aanvoer

Als korte stukken zaaghout.

Houtbeschrijving

Het fraaie, kostbare kernhout varieert in kleur van oranjeachtig tot diep donkerrood met purperachtige tot zwarte strepen. Het duidelijk van het kernhout te onderscheiden lichtgele spint is bij jonge bomen ongeveer 100 mm en bij oude bomen ongeveer 20 mm breed. Cocobolo bevat een hoog gehalte (± 20%) aan inhoudsstoffen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot warrig, kruisdraad komt echter ook vrij veel voor.

Nerf

Fijn tot matig grof.

Volumieke massa

(980-)1100 (-1200) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1300 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Zeer langzaam. Om scheurvorming en trekken te voorkomen, dient cocobolo voorzichtig te worden gedroogd. Droog cocobolo neemt zeer moeilijk vocht op.

Bewerkbaarheid

Ondanks het hoge gewicht en de grote hardheid is het niet moeilijk te bewerken. Zagen, schaven en frezen levert geen problemen op. Het hout is goed te draaien. Tijdens het bewerken is een opvallende geur waarneembaar. Het fijne houtstof is zeer irritant en kan hinderlijke allergische huidaandoeningen veroorzaken. Een goede afzuiging is bij de bewerking van cocobolo dan ook onmisbaar.

Spijkeren en schroeven

Voorboren noodzakelijk.

Lijmen

Slecht, vanwege de olieachtige inhoudsstoffen.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Slecht. Als gevolg van de inhoudsstoffen een sterk vertraagde droging van afwerkmiddelen op basis van olie en polyester. Bij middelen op basis van polyester wordt de filmvorming gehinderd. Bij gebruik van nitrocelluloselakken kunnen verkleuringen ontstaan. Cocobolo laat zich door de olieachtige inhoudsstoffen goed polijsten en is goed bestand tegen water en zeep (mesheften).

Duurzaamheid

Vermoedelijk in hoge mate bestand tegen aantasting door paalworm in zeewater.

Impregneerbaarheid

Kernhout zeer moeilijk.

Bijzonderheden

Cocobolo dat regelmatig met de mond in aanraking komt (blaasinstrumenten), kan daar, bij daarvoor gevoelige personen, na verloop van tijd een huiduitslag doen ontstaan.

Toepassingen

Blaasinstrumenten, draai- en beeldhouwwerk, mesheften en handgrepen van fijne gereedschappen, knoppen, grepen, borstels, inlegwerk en allerlei luxe voorwerpen als sieradenkistjes, schaakstukken enz.