Algemeen

Houtsoort: Weymouth

Andere namen

Inlands weymouth (Nederland), yellow pine (Groot-Brittannië), Weymouthskiefer, strobe (Duitsland), pin weymouth (Frankrijk), white pine, weymouth pine, eastern white pine, northern white pine (Verenigde Staten), Quebec yellow pine, pin blanc, soft pine (Canada).

Botanische naam

Pinus strobus L.

Familie

Pinaceae.

Groeigebied

Oost-Canada, het noordoosten van de Verenigde Staten, aangeplant in West-Europa.

Boombeschrijving

Hoogte gemiddeld 30(-60) m. Diameter 0,6-0,9(-1,8) m. De bomen van in Europa aangeplant weymouth hebben in verhouding tot andere aangeplante Pinussoorten meer last van insectenaantasting, waardoor deze soort niet op grote schaal is aangeplant.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is bleekgeel tot roodachtig bruin. Het witachtige spint is iets lichter dan het kernhout. Het bevat weinig hars, maar harsgangen zijn te zien op het langsvlak als korte, fijne lijntjes. Hout uit aangeplante bossen heeft een grovere nerf, is meer kruisdradig en heeft vaak meer kwasten. In Europa en ook in ons land is weymouth aangeplant. Hoewel de mechanische eigenschappen van dit hout slechter zijn, voldoet ook de Europese weymouth aan hoge eisen en heeft het in diverse toepassingen bewezen niet onder te doen voor het uit Noord-Amerika geïmporteerde hout. Aanbiedingen van inlands weymouth komen slechts sporadisch voor.

Houtsoort

naaldhout

Draad

Recht.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(350-)400- 410-420(-470) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 600-750 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Snel. Het drogen dient snel na het vellen te gebeuren om blauwschimmelverkleuring in het spint te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Weymouth laat zich gemakkelijk zagen en schaven, maar omdat het vrij zacht is, is voor een glad oppervlak scherp gereedschap noodzakelijk.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed, afhankelijk van het harsgehalte.

Buigen

Slecht.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Kernhout
Schimmels 4.
Termieten G.
Anobium G.
Spint
Hylotrupes G.
Anobium G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2.
Spint 1.

Toepassingen

Bouwhout voor binnen zoals timmerwerk, dakbeschot, blindhout, balkhout, ramen, vloeren en betimmeringen. Verder voor carrosseriebouw, scheepsbouw, meubelen en houtwaren, pallets en kisten.