Algemeen

Houtsoort: Wane

Voorbeeld
Atibt

louro vermelho

Andere namen

Louro gamela, louro vermelho, canela (Brazilië), grignon franc, grignon rouge (Frans Guyana), red louro (Groot-Brittannië), determa (Guyana), wana, wanoe, bewana (Suriname).

Botanische naam

Ocotea rubra Mez.

Familie

Lauraceae.

Groeigebied

Brazilië, Frans Guyana, Guyana en Suriname.

Boombeschrijving

Hoogte 25-40 m met diameters van 0,5-1 m en soms tot 1,2 m, gemiddeld echter 0,8 m. De stammen, in het algemeen recht en cilindrisch van vorm, zijn aan de onderzijde enigszins gezwollen en hebben een takvrije lengte van 15-25 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Vers gezaagd heeft het kernhout een zalmkleurige tint die tijdens het drogen licht roodbruin tot soms iets geelachtig roodbruin wordt, met een matige tot duidelijke goudachtige glans. Het 20-50 mm brede spint heeft een geelachtig witte tot vuilgele of grijsbruine kleur die duidelijk verschilt van het kernhout. Door kruisdradigheid kan het hout een lichte streepfiguratie vertonen, waardoor het dan enigszins op mahonie lijkt. Pas gezaagd nat wane verspreidt een prikkelende geur die na het drogen verdwijnt. Het houtweefsel van wane is doordrenkt met een wasachtige substantie, waardoor het hout moeilijk vocht opneemt of afstaat.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot kruisdradig, soms warrig.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(550-)600- 620-650(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-1000 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Wane is een zeer langzaam drogende houtsoort. Dun hout droogt matig snel. Met moet zorgvuldig drogen om scheuren en collaps te voorkomen. Hout dikker dan 50 mm is door de wasachtige substantie waarmee het weefsel is doordrenkt, zeer moeilijk droog te krijgen.

Bewerkbaarheid

Goed, heeft een enigszins afstompende werking op gereedschappen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed, als het hout voldoende droog is.

Buigen

Vermoedelijk matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 2.Termieten D.Drooghoutboorders D.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint 2.

Toepassingen

In de scheepsbouw wordt het gebruikt voor kielen, huiden en betimmeringen. Verder geschikt voor carrosserriebouw. In landen van herkomst gebruikt voor meubelen. In Nederland gebruikt als vervanger van eiken in de waterbouw.