Algemeen

Houtsoort: Vera pok

Atibt

vera

Andere namen

Guayacan, guayacan de bola, vera (Colombia), bera, cuchivaro, vera aceituna (Venezuela), maracaibo lignum vitae, vera, verawood (Verenigde Staten), Venezuela Pockholz, Veraholz (Duitsland)

Botanische naam

Bulnesia arborea (Jacq.) Engl.

Familie

Zygophyllaceae.

Groeigebied

Colombia, Venezuela.

Boombeschrijving

Hoogte gemiddeld 15(-30) m. De diameter van de stam is gemiddeld 0,35-0,5 m.

Aanvoer

Zaaghout en in paraffine gedompelde (tegen te snel drogen) gekantrechte blokken.

Houtbeschrijving

Het lichtgele tot olijfgroene kernhout steekt niet duidelijk af tegen het smalle, vrijwel gelijk gekleurde spint. Vera pok vertoont een zeer grote overeenkomst met het echte pokhout. De kwaliteit is slechts iets minder dan van het echte pokhout. Het hout is zeer zwaar, zeer sterk, taai en vettig.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

900-1000 kg/ m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Zeer langzaam. Vera pok moet zeer langzaam en voorzichtig worden gedroogd om scheuren te vermijden. Het is nogal gevoelig voor ringscheuren.

Bewerkbaarheid

Zeer moeilijk met de hand en met machines te bewerken. Bij het schaven wordt een snijhoek van 15° aanbevolen. Vera pok laat zich uitstekend draaien en glad afwerken.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Vereist voorbehandeling.

Buigen

Zeer slecht.

Oppervlakafwerking

Vereist voorbehandeling. Oppervlakafwerking is echter niet nodig.

Duurzaamheid

Schimmels 1.

Impregneerbaarheid

Kernhout zeer moeilijk.

BijzonderhedenBulnesia sarmienti Lorentz ex Griseb., handelsnamen gaiacwood, guajaco, palo balsamo, palo santo, bevat een geurige olie die in de reukstoffenindustrie wordt gebruikt.
Toepassingen

Door zijn hoge gewicht en zelfsmerende eigenschappen wordt vera pok voor vrijwel dezelfde toepassingen gebruikt als pokhout. Vera pok is echter niet geschikt voor scheepsaslagers. Het wordt gebruikt voor draaiwerk, mesheften, gereedschapsstelen, riemschijven (voor V-snaren), lagers voor eenvoudige doeleinden, geleideblokjes voor lopers en machines, borstelruggen enz.