Algemeen

Houtsoort: Tulpeboomhout

Voorbeeld
Andere namen

Amerikaans populieren{*} (Nederland), Tulpenbaum (Duitsland), American whitewood{*}, canary wood, tulip tree (Groot-Brittannië), tulipier, bois jaune (Frankrijk), yellow poplar{*}, tulip poplar{*}, tulip tree (Verenigde Staten){*} Verwerpelijke naam.

Botanische naam

Liriodendron tulipifera L.

Familie

Magnoliaceae.

Groeigebied

Oostelijk Noord-Amerika.

Boombeschrijving

Snel groeiende boom die in 50 jaar 36 m hoog kan worden, met een diameter van 0,4 m. De maximumhoogte is 50 m, met een takvrije rechte cilindrische stam met een maximumdiameter van 1,8-2,5 m.

Aanvoer

Plaatmateriaal en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het geelgroene tot bruingroene kernhout steekt vrij scherp af tegen het witachtige spint. Het spint is smal in oude bomen, maar zeer breed in aangeplante bomen. Tulpeboomhout is zacht, matig vast en matig sterk.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht.

Nerf

Fijn, gelijkmatige structuur.

Volumieke massa

(400-)450 (-520) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Zou weinig werken.

Drogen

Matig snel, zorgvuldig drogen in verband met neiging tot scheluw trekken. Deskundig gedroogd tulpeboomhout zou weinig werken en is in Verenigde Staten zeer gezocht voor de modelmakerij.

Bewerkbaarheid

Goed. Tulpeboomhout is een lichte, zachte, gemakkelijk te bewerken houtsoort.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4.

ImpregneerbaarheidKernhout 2.
Bijzonderheden

Zoals aan de #Botanische naam is te zien, heeft deze houtsoort niets met populieren te maken, zodat gebruik van de naam populieren of poplar hier sterk is af te raden.

Toepassingen

Lijsten, draai-, beeldhouw- en steekwerk, binnenwerk voor meubelen, tekenborden en gietmodellen voor metaalgieterijen. Voor huishoudelijke artikelen, muziekinstrumenten en speelgoed. In Verenigde Staten veel gebruikt in de triplexindustrie.