Algemeen

Houtsoort: Tola branca

Voorbeeld
Atibttola
Andere namen

Ntola, white tola, tola branca (Angola), sinedon (Kameroen), tola (Frankrijk en Zaïre), emolo (Gabon), n\'tola, tola blanc (Kongo), agba (Nigeria en Groot-Brittannië). Odum is een verwante soort met vergelijkbare eigenschappen.

Botanische naam

Gossweilerodendron balsamiferum (Vermoesen) Harms.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte maximaal 60 m. De 25-45 m rechte takvrije, cilindrische stam zonder wortellijsten heeft een diameter van 0,7-1,2(-2,0) m.

Aanvoer

Zaag- en fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Hoewel kernhout en spint in kleur verschillen, ontbreekt een scherpe grens. Het kernhout is geelachtig tot rozebruin, het 80-120 mm brede spint is lichter van kleur. Tola branca heeft een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. De geur van het verse en het droge hout is typisch peperachtig. Het hout bevat, in sterk wisselende hoeveelheden, een gomachtige stof. In het kernhout kunnen met hars gevulde scheuren voorkomen. In het hart van dikke stammen kunnen dwarsscheuren voorkomen, deze worden drukbreuk (valbreuk) genoemd. In veel gevallen zijn deze pas goed zichtbaar als het hout goed glad is geschaafd. Bij deze scheuren is het hout zó bros dat het op die plaats gemakkelijk breekt, het breukvlak geeft dan een rechte brosse breuk te zien.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot kruisdraad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(470-)480- 500-510(-630) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750-880 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Matig snel, met weinig neiging tot vervorming of scheuren. Bij versneld drogen mag de temperatuur niet hoger worden dan 80 °C om het uitdruipen van hars te voorkomen. Is tola branca deskundig gedroogd, dan zweet er in het algemeen weinig hars meer uit.

Bewerkbaarheid

Goed. Er is enige neiging tot vastkoeken van de hars aan de zaagbladen. In verband met het harsgehalte moet gezaagd tola branca op latten worden gestapeld.

Spijkeren en schroevenGoed. Vochtig tola branca tast ijzer aan.
Lijmen

Goed. Moeilijkheden alleen bij hoge harsconcentraties.

Buigen

Matig.

OppervlakafwerkingMatig. Indien tola branca voor buitenwerk wordt toegepast, is voorbehandeling met een vulmiddel nodig. De hars wordt zelden als hinderlijk ervaren.
Duurzaamheid

Schimmels 2-3.Termieten G.Tussen het spint en het duurzame kernhout bevindt zich een strook overgangshout (20-30 mm breed) dat de kleur van het kernhout heeft, maar veel minder duurzaam is.Tola branca is een van de zeldzame lichtgekleurde redelijk duurzame houtsoorten.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.Spint 1.

Bijzonderheden

Voordat tola branca wordt toegepast, dient het hout te worden gekeurd op de aanwezigheid van \drukbreuk\ (ook valbreuk of dwarsscheuren genoemd).

Toepassingen

Tola branca is uitstekend timmerhout en geschikt voor kozijnen, gevelbetimmeringen, trappenhuizen, traptreden, parket, broeikassen en -ramen, snij-, beeldhouw- en draaiwerk, scheepsbouw: binnen- en buitenbetimmeringen, dekken, vulhout, meubelen, orgelbouw, chemische industrie (vaten), fineer, triplex.