Algemeen

Houtsoort: Tabaca

Voorbeeld
Andere namen

Saman (Puerto Rico, Costa Rica), carabali (Venezuela), algarrobo (Cuba), campano, carito (Colombia), rain tree (Verenigde Staten).

Botanische naam

Samanea saman (Jacq.) Merrill (= Pithecellobium saman Benth. et Hook.).

Familie

Leguminosae (Mimosaceae).

Groeigebied

Midden-Amerika, aangeplant in vrijwel alle tropische gebieden.

Boombeschrijving

Boomhoogte 30-40 m, met een diameter die varieert van 0,8-1,3 m. Overigens zijn de vorm en de afmeting van de bomen sterk afhankelijk van de groeiplaats. In Colombia zijn de bomen groot, in het noorden van Peru kleiner en in Mexico bijzonder dik met een zeer korte, takvrije stam. Tabaca is één van de mooiste tropische bomen en wordt aangeplant in vrijwel alle tropische gebieden. De boom heeft een grote wijdgespreide kroon waardoor het een ideale schaduwboom is in parken en weiden. Behalve dat tabaca het vee beschermt tegen de hete zon, vormen de overvloedig aanwezige peulen uitstekend veevoer.

Aanvoer

Gekantrecht hout. Tabaca wordt voornamelijk lokaal gebruikt en de export is daarom minimaal.

Houtbeschrijving

Tabaca is in verse toestand donker notenbruin. Na droging wordt het hout licht- tot goudbruin. In het kernhout kunnen decoratieve donkere aderen voorkomen. Groeiringen zijn niet waar te nemen. Het smalle spint is wit tot geelachtig van kleur en steekt duidelijk af tegen het kernhout. Droog hout heeft geen duidelijke geur of smaak.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht of kruisdraad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

550-700 kg/ m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Langzaam. Het drogen dient met zorg te gebeuren om vervorming tegen te gaan. Er is weinig kans op scheurvorming.

Bewerkbaarheid

Tabaca met rechte draad is met de hand en machinaal gemakkelijk te bewerken. Kruisdraad of onregelmatige draad vereisen meer aandacht om een glad oppervlak te verkrijgen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1-2.Termieten M.

Impregneerbaarheid

Niet bekend.

Toepassingen

Gezien de eigenschappen is het hout geschikt voor traptreden en trapbomen, binnen- en buitenbetimmeringen, deuren (bij voorkeur met kwartiers gezaagde stijlen en dorpels), draaiwerk en als dekfineer. In de gebieden van herkomst wordt tabaca toegepast voor meubelen, draai- en snijwerk, botenbouw en constructiehout voor woningen.