Algemeen

Houtsoort: Sucupirana

Voorbeeld
Atibt

lapachin

Andere namen

Gracuhi, grahucy, guaiçara, macanaiba amarela, maracahyba, sepepira, sucupira amarela, sucupirana, lapachin (Brazilië), manisito (Bolivia), topó-rivágúazú, lapachin (Argentinië), taperiba, taperyva, taperyva guasu, lapachin (Paraguay), jacaranda-jicara (Zuid-Amerika).

Botanische naam

Sweetia fruticosa Sprengel var. fruticosa (= Ferreirea spectabilis Fr. Allem.).

Familie

Leguminosae (Papilionaceae).

Groeigebied

Paraguay, Bolivia, Noordoost-Argentinië en Zuidoost-Brazilië.

Boombeschrijving

Hoogte 30-37 m. De stam is recht, rond en is goed gevormd zonder wortelaanlopen, de diameter is 0,6-0,9 m, maximaal 1,0 m en is tot 18 m takvrij.In Paraguay zijn de takvrije stammen 6-12 m lang en zijn de stammen van uitzonderlijk grote bomen in het algemeen gegroefd aan de onderzijde.

Aanvoer

Gekantrecht hout, vloerdelen en parket.

Houtbeschrijving

Sucupirana kernhout is rosebruin tot geelbruin en groenbruin, soms met decoratieve donkere aderen, aan licht blootgesteld nakleurend tot rosebruin of roodbruin tot geelbruin met een wasachtige glans. De lichtgele tot lichtbruine fijne streepjes in het hout worden veroorzaakt door het lichter gekleurde parenchymweefsel rond de houtvaten. Het verse hout heeft een enigszins ranzige geur en heeft een wat bittere smaak. Het smalle spint is beige tot geel gekleurd en is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Sucupirana is een zware, harde, sterke houtsoort.

Houtsoort

loofhout

Draad

Onregelmatig en golvend, soms kruisdraad.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(940-)1000 (-1150) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Zou in gebruik een stabiele houtsoort zijn.

Drogen

Sucupirana droogt in verhouding tot de hoge volumieke massa gemakkelijk, met een lichte neiging tot vervormen. Hierbij treedt nauwelijks vorming van scheuren op.

Bewerkbaarheid

Rekening houdend met de hardheid is het met alle gereedschappen goed te bewerken. Geschaafde oppervlakken hebben een matte glans en het hout kan fraai gepolijst worden. Goed te draaien en tot fineer te snijden.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels vermoedelijk 1.

ImpregneerbaarheidNiet bekend.
Bijzonderheden

De bast bevat looistof en wordt gebruikt voor het looien van leer.

Toepassingen

Parket, vloeren, binnenbetimmeringen, meubelen, inlegwerk, draaiwerk en decoratief snijfineer. In Brazilië wordt sucupirana gebruikt voor zware duurzame constructies, binnen- en buitentimmerwerk, ramen en kozijnen, deuren, trappen, vloeren en parket.