Algemeen

Houtsoort: Sipo

Voorbeeld
Atibt

sipo

Andere namen

Sipo mahonie, regina mahonie (Nederland), assié, asseng-assié, timbi (Kameroen), kalungi (Angola, Kongo, Zaïre), assi, kosi-kosi (Gabon), utile (Ghana, Nigeria, Groot-Brittannië), efuodwe (Ghana), abebay (Guinee), sipo, mebrou (Ivoorkust), okeong (Nigeria), mufumbi, mufimbi (Uganda), liboyo (Zaïre).

Botanische naam

Entandrophragma utile (Dawe & Sprague) Sprague.

Familie

Meliaceae.

Groeigebied

West- en Centraal-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte maximaal 40-60 m, diameter boven de wortelaanzet 0,7-1,3(-2,5) m. Het rechte cilindrische takvrije gedeelte van de stam is 10-30 m lang.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Sipo heeft, vooral wanneer het van Ivoorkust afkomstig is, een roodbruine kleur, soms met een violetachtige tint. Het 20-60 mm brede, grijsroze tot lichtbruine spint is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Blank afgewerkt sipo verkleurt door de invloed van het zonlicht, verliest zijn rode tint gedeeltelijk en wordt goudbruin. Kruisdradig hout vertoont op het kwartierse vlak een streeptekening die echter minder gelijkmatig en niet zo uitgesproken is als bij sapeli. Op het dosse vlak komt een typische paarsachtige vlamtekening voor, die wordt veroorzaakt door parenchymweefsel in het hout.

Houtsoort

loofhout

Draad

Meestal een min of meer regelmatige kruisdraad, soms is de draad golvend, onregelmatig of zelfs warrig.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(550-)590- 640-660(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750-850 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Vrij langzaam. Zowel aan de lucht als kunstmatig kan het goed worden gedroogd. Vanzelfsprekend is de variatie in draadrichting van invloed op de droogresultaten. Om het ontstaan van scheuren en vervorming vooral bij dun hout (18 mm of minder) tot een minimum te beperken, moet het drogen met veel zorg geschieden.

Bewerkbaarheid

De bewerking met handgereedschappen en machinale bewerking van sipo levert weinig moeilijkheden op, behalve bij hout met onregelmatig draadverloop. Een snijhoek van 15° wordt dan bij het schaven aanbevolen om een goed glad oppervlak te krijgen.

Spijkeren en schroeven

Goed. In contact met ijzer ontstaat een blauwgrijze verkleuring.

Lijmen

Goed.

Buigen

Zeer slecht.

Oppervlakafwerking

Goed. Voor glad werk is een vulmiddel noodzakelijk.

Duurzaamheid

Schimmels 2-3.Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint 2.

Bijzonderheden

Het komt voor dat sapeli door partijen sipo is gemengd.

Toepassingen

Sipo is zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toepasbaar voor meubelen, binnen- en buitenbetimmeringen, voor transparant afgewerkte kozijnen, ramen, deuren, trappen en plinten, huiden van jachten, betimmeringen van schepen en winkels, boeiboorden, parket, lijstwerk, draai- en beeldhouwwerk, kaasplankjes enz.

Kwaliteitseisen

Sipo is genoemd in de KVT\'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met sipo kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.Sipo wordt genoemd in de BRL 1705 Triplex.