Algemeen

Houtsoort: Satijnhout

Atibt

satin

Andere namen

1. Indisch satijnhout, Srilankaans satijnhout, citroenhout (Nederland), citronnier Ceylon (Frankrijk), Ceylon satinwood, East Indian satinwood (Groot-Brittannië), billu, mashwal, mududad (India), satinwood (Sri Lanka).
2. Westindisch satijnhout, Porto Rico satijnhout, espenille, San Domingo satijnhout (Nederland), espinillo (Dominicaanse Republiek), noyer, bois noyer (Guadeloupe), yellow sanders (Jamaica), calibori (Venezuela).

Botanische naam

1. Chloroxylon swietenia DC.
2. Zanthoxylum flavum Vahl.

Familie

Rutaceae.

Groeigebied1. Midden- en Zuid-India, Sri Lanka.
2. Zuidelijk Noord-Amerika, Midden-Amerika, Caribisch gebied.
Boombeschrijving

1. Hoogte 13-15 m, met een 7-10 m lange takvrije stam, met een gemiddelde diameter van 0,3-0,6 m. De boom bereikt op Sri Lanka de grootste afmetingen.
2. Hoogte maximaal 12 m, de takvrije stam is 3-6 m lang en heeft een diameter van 0,4-0,5 m.

Aanvoer

Zaag- en fineerhout, gekantrecht hout en fineer. In Nederland hoofdzakelijk als fineer verkrijgbaar.

Houtbeschrijving

De zeer fraaie lichtgele tot goudgele kleur en de satijnglans van het kernhout dat tot lichtbruin
nakleurt, zijn de oorzaak van de namen satijnhout en citroenhout. Het wat lichter gekleurde spint is moeilijk van het kernhout te onderscheiden. De fijne kruisdraad zorgt vaak voor een fraaie tekening. Het West-
Indisch satijnhout wordt op den duur donkerder van kleur dan het Indisch satijnhout.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

1. 980 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1100 kg/m3
2. 880-900 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Zeer langzaam. Het hout zou de neiging vertonen tot het vormen van oppervlaktescheurtjes en enige vervorming. Voorkomen moet worden dat satijnhout te snel droogt.

Bewerkbaarheid

In overeenstemming met de hoge volumieke massa en de kruisdraad is satijnhout vrij zwaar te bewerken. Om bij schaven een glad oppervlak te verkrijgen, is een snijhoek van 15° vereist.
Satijnhout laat zich goed draaien.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels
1. 2.
2. 4.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.

Bijzonderheden

De satijnhoutsoorten worden tot de fraaiste houtsoorten ter wereld gerekend en worden voornamelijk gebruikt voor zeer luxe toepassingen. Het West-Indisch satijnhout heeft een zachtzoete
kokosgeur die vooral tijdens het bewerken opvalt. Het fijne stof dat tijdens het bewerken ontstaat, kan huidproblemen (dermatitis) veroorzaken. Verwante soorten uit dezelfde botanische familie (Rutaceae) worden soms tot de satijnhoutgroep gerekend, hoewel deze soorten in uiterlijk aanzienlijk kunnen verschillen van het echte satijnhout.

Toepassingen

Voornamelijk luxe meubelen en binnenbetimmeringen, muziekinstrumenten, draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, knoppen, grepen, betimmeringen en lijsten, inlegwerk, fineer enz.