Algemeen

Houtsoort: Rubberwood

Voorbeeld
Atibt

rubberwood (Azië) of hevea / seringueira (Zuid-Amerika)

Andere namen

Hévéa, para rubbertree, seringa, seringueira (Brazilië), sibi-sibi (Guyana), capi, jéve, shiringa, siringa (Peru), mapalapa (Suriname), árbol de caucho (Venezuela), parawood.

Botanische naam

Hevea brasiliensis (Willd. ex A. Juss.) Müll. Arg.

Familie

Euphorbiaceae.

Groeigebied

Zuid-Amerika (Amazonegebied), op grote schaal aangeplant voor de productie van rubber in Zuidoost-Azië en West-Afrika.

Boombeschrijving

Onder natuurlijke omstandigheden bereikt de rubberboom een hoogte van 30-40 m, met een lange cilindrische stam met of zonder wortelaanloop. De voor de rubberproductie gecultiveerde bomen hebben een diameter van 0,3-0,5 m, met een 3-5 m lange, taps toelopende stam. Is de rubberboom 5-7 jaar oud, dan wordt voor het eerst latex getapt. Na 25-30 jaar vermindert de rubberproductie en worden de bomen vervangen, waardoor de aanvoer van rubberwood is verzekerd.

Aanvoer

Gekantrecht hout en eindproducten.

Houtbeschrijving

Vers kernhout is bijna wit, nadonkerend naar lichtgeel tot strogeel met soms een roze tint. Het spint is niet te onderscheiden van het kernhout. Na het kappen dient rubberwood snel te worden verwerkt aangezien het zeer snel wordt aangetast door houtboorders en blauwschimmel.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms lichte kruisdraad.

Nerf

Matig grof, gelijkmatig.

Volumieke massa

(560-)620 (-650) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Snel. De neiging tot vervormen kan worden voorkomen door met een kleine tussenruimte te stapelen en gewichten op de droogstapel te leggen. Rubberwood dient voor het drogen in een daartoe geëigend middel te worden gedompeld om aantasting door blauwschimmel en insecten te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Rubberwood laat zich zowel met de hand als machinaal redelijk goed zagen en schaven. De in het hout aanwezige latexresten kunnen zich aan de zaag vastzetten. Deze moet daarom regelmatig worden schoongemaakt. Voorkomend trekhout kan een wollig oppervlak veroorzaken dat na goed schuren glad kan worden afgewerkt. Rubberwood wordt probleemloos gevingerlast en gelamineerd om grotere lengten en dikten te krijgen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Goed.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 5.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2.

Toepassingen

Meubelen, parket. Geïmporteerd worden: speelgoed, gelijmde en gedraaide voorwerpen zoals schalen, kommen, slabestekken en andere huishoudelijke artikelen. Verder kan het worden gebruikt voor pulp en papier, vezelplaat en spaanplaat. Door zijn geringe duurzaamheid is rubberwood alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis.