Algemeen

Houtsoort: Redwood, Californian

Voorbeeld
Andere namen

Redwood, coast redwood, humboldt redwood, vavona (wortelhout) (Verenigde Staten), sequoia (Groot-Brittannië).

Botanische naam

Sequoia sempervirens (D. Don.) Endl.

Familie

Taxodiaceae.

Groeigebied

Westelijk Noord-Amerika (Californië en Oregon).

Boombeschrijving

Hoogte 60-90 m. De grootst bekende Californian redwood-boom is 115 m hoog met een diameter van 6,1 m en een leeftijd van 2200 jaar en is daarmee één van de hoogste bomen ter wereld. De rechte cilindrische takvrije stam is doorgaans 30-45 m lang met een diameter van 1,8-3,5 m. Wortelaanlopen komen voor bij zeer oude bomen, die 4000-5000 duizend jaar oud kunnen worden. Een diameter van 8,5 m aan de grond is gerapporteerd. Afhankelijk van de groeiomstandigheden produceren de bomen licht en zwaar hout, waarvan de mechanische eigenschappen uiteenlopen.

Aanvoer

Gekantrecht hout en gevingerlast gelamineerd hout. Tegenwoordig staan veel redwoodbossen in beschermde parken, waardoor de aanvoer sterk is teruggelopen. Er zijn ook aanplanten waaruit hout wordt geleverd.

Houtbeschrijving

Vers redwoodkernhout is lichtrood en wordt aan het licht blootgesteld roodbruin. Het spint is smal en witachtig. Californian redwood-wortelhout wordt \vavona wortelhout\ genoemd. Vavona-wortelhout is fraai getekend en wordt tot fineer gesneden.

Houtsoort

naaldhout

Draad

Recht.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(340-)380 (-450) kg/m3, vers 700-800 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Kunstmatig drogen van redwood vereist deskundigheid. De temperatuur mag niet boven de 60 °C komen, aangezien dan gevaar voor het optreden van collaps bestaat.

Bewerkbaarheid

Zowel de machinale bewerking als de bewerking met handgereedschappen levert weinig moeilijkheden op. Wel heeft het hout neiging tot splinteren.

Spijkeren en schroevenGoed. Dun hout splijt echter snel. Door het hoge looizuurgehalte ontstaat een grijsblauwe tot zwarte verkleuring in contact met ijzer.
Lijmen

Goed. Een donkere verkleuring ontstaat bij het gebruik van alkalische lijmen.

Buigen

Vermoedelijk slecht.

Oppervlakafwerking

Goed. Bij afwerkmiddelen op basis van polyester kan droogvertraging en slechte filmvorming optreden. Bij nieuw aangebracht Californian redwood zonder oppervlakafwerking, kunnen door uitspoeling van inhoudsstoffen door (regen)water (bloeden) vlekken ontstaan op onderliggend werk. Deze vlekken zijn meestal na enige maanden weer verdwenen.

Duurzaamheid

Schimmels 2.Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.

Bijzonderheden

Door het hoge looizuurgehalte ontstaat bij contact van ijzer met nat hout corrosie en blauwverkleuring. Voor de bevestiging van redwood gevelbekleding en dergelijke kan men het best gebruik maken van roestvast staal, aluminium of thermisch verzinkte (geen gewone gegalvaniseerde) spijkers of schroeven. Deze veroorzaken geen verkleuring bij contact met hout. Koperen spijkers zijn ook redelijk goed, maar deze veroorzaken toch nog een lichte verkleuring. De inhoudsstoffen kunnen bij inademing van houtstof, tijdens bewerking, aandoeningen van de ademhalingsorganen veroorzaken. Ook vertragen ze de uitharding van cement in contact met het hout.

Toepassingen

De zachte, matig sterke houtsoort Californian redwood is geschikt voor alle mogelijke lichte duurzame constructies zowel binnens- als buitenshuis. Het kan worden toegepast voor kozijnen en ramen (alleen daar waar gevaar voor mechanische beschadiging gering is), gevelbekledingen inclusief dakranden, plafond- en wandbetimmeringen en voor hekken, poorten, pergola\'s en tuinmeubilair. Redwood is goed bestand tegen bepaalde agressieve chemische stoffen. Verder worden genoemd klankbodems voor muziekinstrumenten, draaiwerk en triplex.

Kwaliteitseisen

Californian redwood is genoemd in de KVT\'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met Californian redwood kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.