Algemeen

Houtsoort: Quarubarana

Atibt

jaboty

Andere namen

Cambara, quaruba vermelha, jaboti-da-terra-firme (Brazilië), jaboty, manonti kouali (Frans Guyana), singri-kwarie (Suriname).

Botanische naam

Erisma uncinatum Warm., E. spec. div..

Familie

Vochysiaceae.

Groeigebied

Brazilië (de staten Amazonas, Pará en Maranhao), Guyana, Suriname, Frans Guyana.

Boombeschrijving

Hoogte tot 38 m, met een takvrije stam van 20-25 m en een diameter van 0,80-1,0(-1,1) m. De stam is gewoonlijk recht en rolrond en vaak van stekels voorzien, soms echter ook gedraaid en hobbelig. Oudere bomen hebben enige wortelaanzet.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is bruin, roodbruin of purperbruin. Het spint is meestal grijsachtig. Quarubarana heeft in het algemeen een gelijkmatige structuur. Het kwartierse vlak toont een rustig aanzien zonder enige tekening, het dosse vlak een onopvallend fijn vlampatroon. Quarubarana kan door het licht in het begin iets verkleuren maar daarna weinig meer.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms wat onregelmatig of golvend.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(530-)590- 600-(-700) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1100 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Matig snel tot snel. Bij het drogen kan ten gevolge van het zeer hoge vochtgehalte van het verse hout (120-130%) het kernvochtgehalte bij hout in grotere afmetingen heel gemakkelijk nog hoog zijn, terwijl het gemiddeld vochtgehalte en randvochtgehalte reeds zeer aanvaardbaar zijn. Te snel drogen kan dan inwendige scheuren tot gevolg hebben. In hout met een golvende draad kunnen na drogen ondiepe haarscheurtjes voorkomen en in breed hout kunnen gemakkelijk kopscheuren ontstaan.

Bewerkbaarheid

Quarubarana laat zich zowel met de hand als machinaal gemakkelijk bewerken. Bij het zagen splintert het hout aan de onderzijde. Boren, frezen en vlakken gaan goed en bij schuren wordt een glad oppervlak verkregen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels vermoedelijk 3-4.
Termieten G.
Drooghoutboorders D.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2-3.

Toepassingen

Er is nog te weinig over de duurzaamheid bekend om specifieke toepassingen in ons klimaat te kunnen aangeven. Mogelijk geschikt voor ramen en kozijnen. Het is zeker geschikt voor toepassingen binnenshuis. Al enkele jaren wordt het gebruikt voor meubelen, binnenbetimmeringen, lijstwerk en schroten, kisten, fineer, speelgoed enz.