Algemeen

Houtsoort: Platanen

Voorbeeld
Andere namen

1. Europees platanen (Nederland), Platane (Duitsland), plane (Groot-Brittannië), London plane, lacewood (speciaal kwartiers gezaagd) (Groot-Brittannië), platane (Frankrijk), platano (Italië), plátano de paseo.2. Amerikaans platanen (Nederland), American plane (Groot-Brittannië), buttonwood, sycamore (Verenigde Staten).

Botanische naam

1. Platanus acerifolia (Aiton) Willd., P. oriëntalis L., P. hybriden.2. Platanus occidentalis L.

Familie

Platanaceae.

Groeigebied

1. gecultiveerd in Europa.2. de oostelijke helft van de Verenigde Staten.

Boombeschrijving

Hoogte 25-30(-35) m. De takvrije stam is gemiddeld 9 m lang en heeft een diameter van 0,9-1,5 m. De plataan komt in Europa voornamelijk voor als park-, laan- en straatboom en wordt zelden voor de houtproductie geplant.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout van platanen is lichtbruin en het brede spint is wit tot iets roodachtig van kleur. Inlands platanen vertoont meestal een duidelijk paarsblauwe gloed, terwijl het Belgisch en Frans platanen blanker en witter zijn en veel minder neiging tot werken vertonen. Brede, hoge stralen die donkerder zijn dan het overige hout, veroorzaken op kwartiers gezaagd hout een typische tekening. Dit is de reden dat het hout nog wel eens tot fineer wordt gesneden. De Engelse benaming \lacewood\ slaat uitsluitend op kwartiers gezaagd platanen. Platanen is sterk, taai, vast en matig hard. Amerikaans platanen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als Europees platanen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms kruisdraad.

Nerf

Fijn en heeft een gelijkmatige structuur.

Volumieke massa

1. (430-)620 (-720) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-1100 kg/m32. 560 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Matig snel, zonder veel scheurvorming, maar met enige neiging tot vervormen.

Bewerkbaarheid

In het algemeen geen problemen, maar bij het schaven wordt een kleinere snijhoek aanbevolen om een glad oppervlak te krijgen. Bij schaven van het kwartierse vlak is scherp gereedschap vereist om te voorkomen dat delen van de stralen worden uitgerukt.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Zeer goed.

Oppervlakafwerking

Matig. Met wat extra zorg is platanen goed af te werken.

Duurzaamheid

Schimmels V.

Impregneerbaarheid

Niet bekend.

Bijzonderheden

Platanen heeft enigszins zelfsmerende eigenschappen en wordt daardoor in Verenigde Staten voor zijkanten van lades gebruikt.

Toepassingen

Meubelen, panelen, betimmeringen, draaiwerk, houtsnijwerk (Zwitserland), maatlatten, knoppen, grepen, stoffeerregels, schoenleesten en allerlei andere houtwaren waarvoor gewoonlijk beuken wordt toegepast.