Algemeen

Houtsoort: Piquia

Voorbeeld
Atibt

Piquiá

Andere namen

Ajillo (Costa Rica), pekia, souari (Guyana), sawarie, sawari, (Suriname), almendro, amêndoa do Peru (Peru), pequi, pequi-roxo, pequiá, piquiá, piquiarana, piqui, pitiá (Brazilië).

Botanische naam

Caryocar villosum (Aubl.) Pers.

Familie

Caryocaraceae.

Groeigebied

Costa Rica, Noord-Colombia, Amazonegebied en de Guyana\'s.

Boombeschrijving

Boomhoogte 36-45 m, diameter 1,5-2 m (5 m is waargenomen) in het Amazonegebied; in Colombia diameters van 0,9-1,2 m. Lengte takvrije stam tot 21 m, heeft een goede vorm.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het soms vettige kernhout is lichtgeel tot licht grijsbruin met soms een rose tint en een meer of minder duidelijke streeptekening door een afwisseling van dikwandige en minder dikwandige houtcellen. Het kernhout is nauwelijks te onderscheiden van het spint. Door de aanwezige kruisdraad grof aanvoelend. Vers gezaagd piquia heeft een milde azijnachtige geur; droog heeft het geen geur of smaak.

Houtsoort

loofhout

Draad

Meestal kruisdraad.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(780-)800- 820(-980) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1120 kg/m3.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Langzaam met neiging tot vervormen en tot het vormen van oppervlakkige scheurtjes en kans op korstverharding.

Bewerkbaarheid

Zagen van piquia gaat makkelijk tot matig moeilijk, met licht tot matige afstompende werking op de snijgereedschappen. Kans op het ontstaan van een wollig oppervlak en het aanwezig zijn van interne spanningen. Voor het schaven van radiale (kwartierse) vlakken is scherp gereedschap noodzakelijk vanwege de aanwezige kruisdraad.

Spijkeren en schroeven

Voorboren noodzakelijk.

Lijmen

slecht.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Matig tot goed. Door werken van het hout kunnen haarscheurtjes in het oppervlak ontstaan.

Duurzaamheid

Schimmels Piquia zou in laboratoriumtesten zeer duurzaam (1.) zijn in contact met bruinrot en witrotschimmels. In laboratorium-verweringstesten is piquia als matig goed geklasseerd, wat in tegenspraak is met zijn goede reputatie in de tropen. Het vettige hout zou duurzamer zijn dan het niet vettige hout.Termieten duurzaam.Drooghoutboorders duurzaam.Marineboorders matig duurzaam.

Sterkteklasse

Piquia is ingedeeld in sterkteklasse D30, afhankelijk van herkomst en kwaliteit. Zie verder NEN-EN 1912 of het Houtinformatieblad ''Sterktegegevens van hout''.

Impregneerbaarheid

Kernhout moeilijk.Spint niet bekend.

Bijzonderheden

Piquia wordt wel gemengd met het (lichtere) piquiarana (Caryocar glabrum (Aubl.) Pers., dat een in lagere duurzaamheidsklasse valt.Bij onderzoek naar de geschiktheid van piquia voor de cellulose-industrie is het cellulosegehalte bepaald op 54,1% en het ligninegehalte op 30,7%.De boomvruchten zijn 50-150 mm groot en bevatten 1-4 smakelijke noten die voor consumptie of voor winning van spijsolie worden gebruikt.

Toepassingen

Contructiehout binnen en buiten en ook in (zee)water speciaal voor constructies waar hardheid en slijtvastheid zijn vereist, verder voor (parket)vloeren, botenbouw, blindhout voor meubelen, constructiehout, dorpels, traptreden, banken (buiten en in openbare gebouwen), tuinmeubelen, wagon- en carrosseriebouw, brugdekken, scheepsdekken, sluisdeuren e.d.