Algemeen

Houtsoort: Pernambuco

Atibt

pernambouc

Andere namen

Pau Brasil, pau pernambucu, arabutam, ibira-patanga, quiri-piranga (Brazilië), pernambouc, ebène pernambouc (Frankrijk), brazilwood (Groot-Brittannië), ybyrapytà (Paraguay).

Botanische naam

Caesalpinia echinata Lam. (= Guilandina echinata (Lam.) Sprengel.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Brazilië.

Boombeschrijving

Hoogte ongeveer 30 m, met een goed gevormde, rechte takvrije stam van 6-8(-18) m lang met een diameter van 0,6-0,8(-1,0) m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Kernhout en spint zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het spint is wit. Het kernhout is vers geelrood tot oranjerood, later nadonkerend naar donkerrood tot roodbruin. Groeiringen zijn meestal goed te onderscheiden.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms komt draaigroei voor.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

1100-1270 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Pernambuco zou zich zonder ernstige problemen laten drogen.

Bewerkbaarheid

Pernambuco laat zich door zijn grote volumieke massa wat zwaar bewerken. Het geschaafde oppervlak wordt zeer glad en heeft een mooie glans. Laat zich goed draaien.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 2.

Impregneerbaarheid

Kernhout vermoedelijk 4.

Bijzonderheden

Een verwante soort (Caesalpinia sappan L.) bevat een rode kleurstof en werd daarom in de Middeleeuwen uit Oost-Azië naar Europa verhandeld onder de naam brazielhout. Omstreeks 1500 ontdekte men in Zuid-Amerika de houtsoort pernambuco, die vrijwel dezelfde kleurstof oplevert en daarom ook brazielhout genoemd werd. Hieraan ontleent het land Brazilië zijn naam.

Toepassingen

Behalve voor het winnen van kleurstof voor het verven van textiel, kan pernambuco worden toegepast voor meubelen, binnenbetimmeringen, parket, houtdraaiwerk enz. Het is een van de voornaamste houtsoorten voor strijkstokken.