Algemeen

Houtsoort: Peroba de campos

Atibt

peroba de Campos / peroba branca

Andere namen

Peroba amarella, peroba branca, ipé peroba, peroba manchada (Brazilië), peroba jaune, peroba rose (Frankrijk), white peroba, red peroba (Groot-Brittannië, Verenigde Staten).

Botanische naam

Paratecoma peroba (Record & Mell) Kuhlm.

Familie

Bignoniaceae.

Groeigebied

Brazilië.

Boombeschrijving

Hoogte tot 40 m, de takvrije rechte, goed gevormde stam is maximaal 30 m lang en heeft een diameter van 0,7-1,0(-1,5) m.

Aanvoer

Gekantrecht hout. De boom wordt met uitsterven bedreigd en daarom is er de laatste jaren slechts zeer geringe import.

Houtbeschrijving

Tussen kernhout en spint is een duidelijk afgetekend kleurverschil waarneembaar. Het kernhout kan tamelijk veel kleurvariaties vertonen, maar is in de regel licht olijfbruin met een rozeachtige, groenachtige of goudkleurige tint die soms aan teakhout doet denken. Donkere vlekken of aderen kunnen voorkomen. Nu en dan zijn op het oppervlak van het kernhout fijne zwavelgele plekjes of streepjes zichtbaar, die worden veroorzaakt door opeenhopingen van inhoudsstoffen (lapachol). Het spint is geelwit tot grijsgeel. Soms vertoont het hout een zeer fraaie tekening en het wordt in dat geval vaak tot fineer gesneden. In de tropen wordt het verse hout nogal eens aangetast door de larven van een nathoutboorder. De hierdoor ontstane gaatjes (pin holes) treft men nog wel eens aan, maar deze hebben geen enkele schadelijke invloed op de sterkte of duurzaamheid.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, kruisdraad, golvende draad en combinaties hiervan.

Nerf

Matig grof tot fijn.

Volumieke massa

(690-)700- 750-800(-830) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1050 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

De vrij grote variatie in draadrichting oefent uiteraard invloed uit op de droogresultaten. Het drogen dient daarom met veel zorg te gebeuren.

Bewerkbaarheid

Goed. Het oppervlak dient echter met zorg te worden bewerkt om te voorkomen dat de houtvezels door de verscheidenheid van draadrichting gaan opstaan. Bij de bewerking vrijkomend houtstof kan bij daarvoor gevoelige (allergisch aangelegde) personen huidirritaties of irritatie van de slijmvliezen veroorzaken.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed. Bij het aanbrengen van verf kan een vlekkerige bruine verkleuring van het verfsysteem ontstaan als gevolg van opeenhopingen van inhoudsstoffen. Wanneer een verfsysteem wordt gewenst, dient men deze stoffen daarom eerst te isoleren met een tweecomponentenvernis op isocyanaatbasis.

Duurzaamheid

Schimmels 1.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.

Toepassingen

Gezien sterkte, duurzaamheid, goede verwerkbaarheid en kleur is het hout geschikt voor vele uiteenlopende toepassingen. Peroba de campos werd in ons land onder andere gebruikt voor parket- en strokenvloeren, traptreden en trapleuningen, balkonhekken kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen en voor luxe dragende constructies. Ook geschikt voor de fabricage van vaten en kuipen voor de chemische industrie, omdat het hout goed bestand is tegen zure stoffen. Streng geselecteerd en bij voorkeur kwartiers gezaagd, kan het als vervanger van teak voor scheepsdekken worden toegepast. Andere toepassingen zijn draai- en beeldhouwwerk, kielen, zwaarden en dergelijke voor de botenbouw, voetgangersbruggen, carrosseriebouw (vrachtwagens), meubelen.