Algemeen

Houtsoort: Peren

Voorbeeld
Andere namen

Birnbaum, Holzbirne (Duitsland), poirier (Frankrijk), pear (Groot-Brittannië), pero (Italië), pereira (Portugal), pera, peral (Spanje), seiyo-nashi (Japan).

Botanische naam

Pyrus communis L.

Familie

Rosaceae.

Groeigebied

Europa en West-Azië; gecultiveerd over de gehele wereld.

Boombeschrijving

Sporadisch in het bos te vinden. Wordt in talrijke variëteiten gecultiveerd om zijn vruchten. Hoogte 9-12 m, maximaal 18 m, diameter 0,3-0,4 m, maximaal 0,7 m. De lengte van de takvrije stam is maximaal zes meter lang. Peren komt voornamelijk uit oude boomgaardbomen.

Aanvoer

Zaaghout.

Houtbeschrijving

Tussen kernhout en spint bestaat vrijwel geen onderscheid. De kleur is geelachtig tot rozebruin. Aan licht blootgesteld krijgt het een warme tint. Dikwijls wordt het hout gestoomd verwerkt, waardoor het een gelijkmatige licht- tot donkerrode kleur krijgt. Het hart van oude stammen is wel eens donker chocoladebruin verkleurd. Het hout vertoont heel weinig tekening. Op het dosse vlak kan een zeer vage vlamfiguratie worden waargenomen, terwijl op het kwartierse vlak een zeer fijn streeppatroon is te zien. Peren is een vaste, sterke, taaie houtsoort.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms onregelmatig.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(500-)680 (-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 720-1020 kg/m3.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Langzaam. Vers gezaagd peren heeft bij versneld drogen een sterke neiging tot vervormen en collapsvorming als de temperatuur tijdens de beginfase van het drogen hoger is dan 40-45 °C. Bij een vochtgehalte lager dan 30-35% kan bij een hogere temperatuur worden gedroogd. Het verdient daarom aanbeveling peren in plaatvorm aan de buitenlucht voor te drogen. Om verkleuringen te voorkomen, dienen de platen voor het stapelen met een harde borstel van zaagsel te worden ontdaan.

Bewerkbaarheid

Redelijk goed te zagen. Bij het schaven wordt een snijhoek van 20° aanbevolen. Laat zich bijzonder goed draaien en snijden.

Spijkeren en schroevenMatig. Voorboren aanbevolen.
Lijmen

Goed tot slecht.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4.

Impregneerbaarheid

Vermoedelijk 1-2.

Toepassingen

Beeldhouwwerk, snij- en draaiwerk, blaasinstrumenten (blokfluiten), drukletters, mallen voor de textielindustrie, tekengereedschappen, knoppen, grepen, borstels, lijstwerk, wijnpersen (Duitsland), piano-onderdelen, kleinmeubelen. Zwart \gekookt\ of gebeitst wordt peren als imitatie-ebben wel toegepast voor pianotoetsen, mesheften, lijsten. Mooie stammen worden ook wel tot fineer gesneden.