Algemeen

Houtsoort: Pau rosa

Atibt

pao rosa

Andere namen

Boto (Ivoorkust), oken, dina, ndina, awong (Gabon), n'guessa (Centraal-Afrikaanse Republiek), kisasamba, kila kusu (Kongo), pau ferro (Mozambique), nsakala (Zaïre).

Botanische naam

Bobgunnia fistuloides (Harms) J.H. Kirkbr. & Wiersema (= Swartzia fistuloïdes Harms.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 20-30 m. De vaak gegroefde, onregelmatig gevormde stam is 8-10 m lang en heeft een diameter van 0,5-0,7(-1,0) m.

Aanvoer

Fineerhout en zaaghout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is rood tot paars gekleurd en duidelijk te onderscheiden van het smalle bleekgele spint. Het kernhout heeft op het kwartierse vlak een felrode streeptekening die aan licht blootgesteld snel de felle kleur verliest. Pau rosa wordt voornamelijk voor decoratieve doeleinden gebruikt waar sterkte van weinig belang is. Het hout lijkt enigszins op sommige palissandersoorten.

Houtsoort

loofhout

Draad

Golvende draad of kruisdraad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(800-)900- 1000(-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100-1200 kg/m3.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Langzaam, met vorming van enige oppervlakkige scheurtjes en eindscheuren. Pau rosa dient voorzichtig te worden gedroogd om kwaliteitsverlies te voorkomen. Het afdichten van de kopse einden is noodzakelijk.

Bewerkbaarheid

Door het hoge gewicht en de daarmee samenhangende hardheid is pau rosa tamelijk moeilijk te bewerken. Hardmetalen gereedschap is vereist vanwege de afstompende werking. Het laat zich uitstekend draaien en glad polijsten.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
LijmenGoed.
Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1.
Termieten D.

Impregneerbaarheid

Kernhout zeer moeilijk.

BijzonderhedenPau rosa lijkt in uiterlijk enigszins op enige donkere palissandersoorten (waaronder Indisch palissander) maar heeft als voordeel de betere kleurechtheid.
Toepassingen

Decoratief fineer, houtblaasinstrumenten en xylofoons. Verder voor draai-, snij- en beeldhouwwerk, schaakstukken, sierwerk, knoppen, grepen, borstelhout en bijouteriekistjes en dergelijke.