Algemeen

Houtsoort: Ovangkol

Atibt

ovèngkol

Andere namen

Ovangkol, ovèngkol (Gabon), anokye, hyeduanini, ehie (Ghana), palissandro{*}, mongoy (fineer), ovangkol (Guinee), amazakoué, amazoué, whimawe (Ivoorkust).
{*} Misleidende en verwerpelijke benaming.

Botanische naam

Guibourtia ehie (A. Chev.) J. Leonard.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 25-30 m, maximaal 40 m. De aan de stamvoet enigszins gegroefde 20-25 m lange, rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,6-0,8 m.

Aanvoer

Fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is geelbruin tot chocoladebruin met grijsachtige tot bijna zwarte strepen of vlammen. Het buitenste kernhout schijnt intensiever gekleurd te zijn dan het binnenste. Bij oudere bomen komt dus vaker donker hout met zwarte adering voor dan bij jongere. Gezien het bovenstaande kan de tekening van ovangkol zeer uiteenlopen van grauw
notenachtig tot fraai gevlamd en/of geaderd. Het spint, dat 40-80 mm breed wordt, is grauwgeel van kleur, na droging wordt dit grijsachtig. Vers heeft het hout een onaangename zure geur die echter na droging geleidelijk verdwijnt. Ovangkol lijkt enigszins op
mutenye, maar onderscheidt zich hiervan doordat zijn kleur meer naar geel zweemt, terwijl de kleur van
mutenye naar roze neigt. In het algemeen kan ovangkol worden getypeerd als een houtsoort die gelijkenis vertoont met noten, mutenye of bengé, Queensland walnut en soms zelfs met teak.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad of golvende draad.

Nerf

Fijn tot matig grof.

Volumieke massa

(720-)780 (-820) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1100 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam, met in het algemeen weinig kwaliteitsverlies. Het drogen moet langzaam en zorgvuldig gebeuren omdat vooral bij dikker hout neiging tot scheurvorming bestaat.

Bewerkbaarheid

Goed. Rechtdradig hout is zonder veel moeilijkheden machinaal te bewerken. Kruisdraad of golvende draad geeft last bij het schaven tenzij met een gereduceerde snijhoek (15°) wordt gewerkt. Verder is ovangkol goed te draaien en eveneens goed tot fineer te snijden.

Spijkeren en schroevenGoed, voorboren wordt aanbevolen.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 2.
Termieten D.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.
Spint 1.

Bijzonderheden

Soms komen witte vlekken voor op het hout, deze kunnen meestal met heet water worden weggeborsteld.

Toepassingen

Als fineer voor meubelen en wandbekledingen. Massief voor binnen- en buitenbetimmeringen, ramen, deuren kozijnen, trappen, parket, schroten, luxe-voorwerpen, muziekinstrumenten, beeldhouwwerk en draaiwerk enz. Hoewel ook in onze omgeving de belangstelling voor deze houtsoort groeit en het hout in ons land voorradig is, zijn de hoofdafnemers tot dusver Spanje, Italië en Frankrijk. In deze landen wordt ovangkol gebruikt voor snijfineer voor meubelen. Verder voor parket, betimmeringen en draaiwerk.