Algemeen

Houtsoort: Okoumé

Atibt

okoumé

Andere namen

N'kumi, n'koumi, zonga (Kongo), angouma, moukoumi, n'koumi, okoumè (Gabon), okumè (Guinee), gaboon (Groot-Brittannië), samara (Verenigde Staten).

Botanische naam

Aucoumea klaineana Pierre.

Familie

Burseraceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika, voornamelijk Gabon, Guinee en Kongo.

Boombeschrijving

Goed gevormde, bij elkaar groeiende cilindrische bomen (okoumé-bossen). Hoogte 30-40(-60) m. De takvrije stam is 10-15 m lang. De diameter van de stammen varieert, naar gelang de ouderdom, van (0,60-)0,8-1,1(-2,0) m. De plankwortels of wortellijsten van de oudere bomen zijn in de regel 1-3 m hoog.

Aanvoer

Fineer en multiplex.

Houtbeschrijving

Het kernhout kan in kleur variëren van licht grijsroze tot rossig bruin (de kleur is afhankelijk van de grondsoort waarop de boom groeit). Het spint is grijswit en 20-50 mm breed. De structuur is meestal gelijkmatig. Het hout heeft geen opvallende geur of smaak. Een kiezelgehalte tussen 0,12-0,16 wordt voor
okoumé genoemd. Okoumé noemt men wel de "ideale" houtsoort voor het vervaardigen van triplex.

Houtsoort

loofhout

Draad

Het hout is min of meer kruisdradig, maar de draad kan ook recht of golvend zijn. Afhankelijk van de draadrichting bezit het hout min of meer regelmatige strepen op het radiale vlak, soms moiré-tekening, maar dikwijls ook geen bijzondere tekening.

Nerf

Grof tot matig grof.

Volumieke massa

(320-)430- 440-450(-570) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 550-650 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Matig snel, zowel aan de lucht als kunstmatig.

Bewerkbaarheid

Okoumé is vrij zacht, matig sterk, elastisch en tamelijk moeilijk te splijten. Het hout is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Doordat het oppervlak neiging heeft tot "wolligheid" is scherp gereedschap noodzakelijk. Vanwege het kiezelgehalte worden snijgereedschappen vrij snel bot.

Spijkeren en schroeven

Matig goed. Grijsblauwe verkleuring in contact met ijzer, in contact met messing lichtbruin.

Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.

Toepassingen

Voornamelijk toegepast voor schilfineer- en triplexfabricage. Als fineer wordt het veel gebruikt voor sigarenkisten. Als triplex wordt het toegepast bij de meubelfabricage (achterwanden van kasten enz.), binnendeuren, binnenbetimmeringen, jachtbouw, gevelpanelen. Verder voor verpakkingsmateriaal, lijstwerk en prothesen.

Kwaliteitseisen

Okoumé wordt genoemd in de BRL 1705 Triplex.