Algemeen

Houtsoort: Ogea

Atibt

faro

Andere namenSinga n'dola (Kongo), lonlaviol (Gabon), n'su (Guinee), faro (Ivoorkust), oziya, daniellia (Nigeria), bolengu (Zaïre).
Botanische naam

Daniellia ogea (Harms) Holland, D. klainei A. Chev., D. thurifera Bennett, D. spec. div.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 30-45 m met een gemiddelde diameter van de handelsstammen van 0,7-1,2 m, maximaal 1,5 m. De takvrije, rechte cilindrische stam is 20-25 m lang. De handelsstammen zijn meestal tussen 8-12 m lang.

Aanvoer

Fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout van ogea is roodachtig beige tot roodachtig bruin en onregelmatig doorlopen met groenachtig bruine aderen die niet scherp zijn begrensd. Het spint, met een breedte van 40-140 mm, is bijna wit tot strokleurig. Het hout is harshoudend, maar als het hout droog is, levert dit geen problemen op. Drukbreuk kan voorkomen als slecht zichtbare dwarsscheurtjes. In het algemeen is ogea een zachte en vrij lichte, weinig sterke houtsoort.

Houtsoort

loofhout

Draad

Golvende draad en kruisdraad.

Nerf

Vrij grof.

Volumieke massa

(420-)510 (-600) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-1000 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

DrogenMatig snel, zonder dat ernstige gebreken optreden. Ogea is gevoelig voor aantasting door blauwschimmel.
Bewerkbaarheid

Ogea laat zich gemakkelijk zagen, maar krijgt gauw een nogal wollig oppervlak. Verder laat het hout zich gemakkelijk machinaal bewerken en het stompt de gereedschappen slechts weinig af. Scherp gereedschap met een gereduceerde snijhoek is vereist om een wollig oppervlak te voorkomen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Zeer slecht.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4-5.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2-3.
Spint 1.

Toepassingen

Geschikt voor binnenlagen van triplex, blindhout voor meubelen, kisten, kratten en ander emballagemateriaal. Uitgezochte stammen zijn geschikt voor decoratief snijfineer.