Algemeen

Houtsoort: Niangon

Voorbeeld
Atibt

niangon

Andere namen

Yawi (Sierra Leone), de-orh, whismore (Liberia), niangon (Ivoorkust).1. nyankom (Ghana, Ivoorkust).2. ogoué (Gabon, Kameroen).

Botanische naam

1. Heritiera utilis (Sprague) Sprague (= Tarrietia utilis Sprague).2. Heritiera densiflora (Pellegr.) Kosterm. (= Tarrietia densiflora (Pellegr.) Aubr. & Norm.).

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

West-Afrika.1. Ghana, Ivoorkust.2. Gabon, Kameroen.

Boombeschrijving

Hoogte 20-30(-40) m. De (10-)15-20 m lange rechte, cilindrische stam heeft een diameter van 0,5-1,0(-1,5) m. Karakteristiek zijn de smalle kronkelende plankwortels die soms hoog kunnen zijn. Op sommige groeiplaatsen heeft niangon de neiging een schroefvormige stam te vormen.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout varieert in kleur van roze, rossigbruin tot bruinrood en steekt niet erg duidelijk af tegen het 30-60 mm brede grijswitte spint. Oppervlakkig doet het hout iets aan Afrikaans mahonie denken, maar de nerf van niangon is grover. Het hout voelt vettig aan doordat het gehele houtweefsel als het ware met een harsachtige stof is doortrokken. Over het algemeen heeft het hout een gelijkmatige structuur en een hoge glans. Het radiale vlak van niangon geeft een levendige indruk door de aanwezigheid van donkergekleurde spiegeltjes. Ook is op dit vlak vaak een onregelmatige, vage streeptekening aanwezig. Niangon uit Gabon en Kameroen is over het algemeen wat zwaarder en harder dan dat uit Ghana en Ivoorkust.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms golvende draad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(680)-710- (720) kg/m31. 510-800 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1000 kg/m3.2. 730-800 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1100 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Matig snel. Over het algemeen vrij vlug en goed te drogen, maar resultaten zijn afhankelijk van het draadverloop. Bij het drogen neiging tot het vormen van eind- en langsscheuren.

Bewerkbaarheid

Zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk te bewerken. Bij het zagen van hout met een hoog harsgehalte kunnen moeilijkheden worden ondervonden doordat zaagsel aan de zagen kan blijven plakken. Bij het schaven rekening houden met de kruisdraad. Vrij goed te draaien.

Spijkeren en schroevenGoed, enige neiging tot splijten.
Lijmen

Goed. In verband met het soms hoge harsgehalte in niangon kan afnemen van het oppervlak met thinner of ammonia voor het lijmen noodzakelijk zijn.

Buigen

Matig, maar zeer variabel.

Oppervlakafwerking

Goed. Gebruik van een poriënvuller voor het verven of vernissen verdient aanbeveling. In verband met het soms hoge harsgehalte in niangon kan afnemen van het oppervlak met thinner of ammonia voor de oppervlakafwerking noodzakelijk zijn.

Duurzaamheid

Schimmels 3.Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint 3.

Toepassingen

Meubelen, betimmeringen, parket kozijnen, ramen, puien, in de scheepsbouw voor huiden en dekken voor zeiljachten en motorboten, draaiwerk enz.