Algemeen

Houtsoort: Naga

Atibt

naga

Andere namen

Ekop-naga, naga (Kameroen), mendou (Gabon), meblo (Ivoorkust), tebako (Liberia), okwen, brachystegia, achi, ngu, akolodo (Nigeria), bodgei (Sierra Leone).

Botanische naam

Brachystegia cynometroides Harms, B. eurycoma Harms, B. leonensis Burtt Davy & Hutch., B. nigerica Hoyle & A.P.D. Jones, B. spec. div..

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 35-45 m. De takvrije stam is recht en cilindrisch, heeft grote wortelaanlopen en is 10-15 m lang. De diameter is 0,8-1,2(-2,0) m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

De kleur van het kernhout is licht- tot donkerbruin, vaak met een goudkleurige glans. Het wit tot geel gekleurde spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden. De volumieke massa van de vier Brachystegiasoorten loopt nogal uiteen. Naga met een lage volumieke massa is in het algemeen wat milder en gemakkelijker te bewerken dan het hier beschreven naga met een hoge volumieke massa (700 kg/m3 bij 12% vochtgehalte).

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms rechte draad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(530-)600- 700-750(-770) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1000 kg/m3.

Werken

Matig tot groot.

Drogen

Langzaam, maar goed te drogen waarbij enige vervorming het voornaamste probleem is. Naga heeft een lichte neiging tot het vormen van eindscheuren en oppervlaktescheurtjes.

Bewerkbaarheid

Door de sterke kruisdraad is naga zowel met handgereedschap als met machines nogal moeilijk te bewerken, waarbij gom aan het gereedschap kan blijven plakken. Naga heeft de neiging om bij het zagen de zaag vast te klemmen en bij het schaven is het door de kruisdraad moeilijk een glad oppervlak te krijgen, zelfs met een gereduceerde spaanhoek. Naga zonder kruisdraad is goed tot fineer te schillen en laat zich goed draaien.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed. Voor glad werk is gebruik van een vulmiddel noodzakelijk.

Duurzaamheid

Schimmels 3-4.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.

Toepassingen

Voornamelijk geschikt voor toepassingen binnenshuis als deuren, meubelen, schroten, parket, draaiwerk enz.