Algemeen

Houtsoort: Mutenye

Atibt

mutenye

Andere namen

M'penze (Angola), bengé, m'bengé, bengi, libenge, nténe, tungi (Kongo), mutenye, mutene, m'teni (Zaïre), kouan, ogbon-eli (Kameroen), olive walnut{*}, (Groot-Brittannië), Jaspis Nussbaum{*}, Paradies Nussbaum{*} (Duitsland), tropical olivier{*} (Frankrijk)
{*} Verwerpelijke naam.

Botanische naam

Guibourtia arnoldiana (De Wild. & T. Durand) J. Leonard.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 25-30 m, met een diameter van 0,4-0,75(-0,9) m. De 9-18 m lange, min of meer cilindrische takvrije stam heeft een 1-2 m hoge wortelaanzet.

AanvoerFineerhout en gekantrecht hout.
Houtbeschrijving

Het kernhout van mutenye, dat van nature een hoge glans heeft, kan in kleur variëren van geelbruin tot diep, tamelijk donkerbruin. Zeer donkere houtzones veroorzaken een streeptekening op het kwartierse vlak en een vlamtekening op het dosse vlak. Langere tijd aan licht blootgesteld, vertoont blank afgewerkt mutenye enige gelijkenis met teakhout en ook wel met noten. Het 40-80 mm brede spint heeft een geelachtige tot grijsachtige kleur. Vers bewerkt heeft
mutenye een onaangename geur die na droging en afwerking geheel verdwijnt. Soms komen gominsluitingen voor.

Houtsoort

loofhout

DraadRecht tot kruisdraad of golvende draad.
Nerf

Fijn tot matig grof en gelijkmatig.

Volumieke massa

(760-)820 (-880) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1100 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam. Drogen moet om vervorming te voorkomen langzaam en zorgvuldig gebeuren omdat vooral bij dikker hout neiging tot scheurvorming bestaat.

Bewerkbaarheid

Rechtdradig hout is zonder veel moeilijkheden machinaal te bewerken. Kruisdraad of golvende draad geeft last bij het schaven tenzij met een gereduceerde snijhoek wordt gewerkt. Verder is
mutenye goed te draaien en eveneens goed tot fineer te snijden.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Vermoedelijk matig.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 3.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3-4.
Spint 2.

Toepassingen

Mutenye is geschikt voor de vervaardiging van fineer. Het wordt zowel massief als in de vorm van fineer toegepast voor meubelen en betimmeringen. Het fineer wordt wel als vervanger voor notenfineer toegepast. Het wordt ook toegepast voor parketvloeren. Verder is het geschikt voor bijvoorbeeld biljartranden, biljartkeus, allerlei draaiwerk en in de borstelmakerij.