Algemeen

Houtsoort: Mukulungu

Atibt

mukulungu

Andere namen

Kungulu (Angola), elanzok, elang, kolo (Kameroen), bouanga (Centraal-Afrikaanse Republiek), mfua (Kongo), anzala (Nigeria), mukulungu, kabulungu (Zaïre).

Botanische naam

Autranella congolensis (De Wild.) A. Chev. (= Mimusops congolensis De Wild).

Familie

Sapotaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika, voornamelijk Zaïre en Kongo.

Boombeschrijving

Hoogte 20-30(-40) m met een diameter van 0,7-1,2 m, maximaal 2,0 m. De stam is recht en cilindrisch en tot 20-25 m takvrij.

Aanvoer

Fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is rood tot roodbruin met donkere aderen en heeft een zijde-achtige glans. Het kernhout steekt duidelijk af tegen het 20-30 mm brede spint dat grijsbruin tot geelgrijs van kleur is. Mukulungu is zwaar en hard, maar is goed tot fineer te snijden en geeft dan decoratieve dekfineren. Door de kruisdraad kan het hout een fraaie moiré-tekening vertonen. Mukulungu wordt soms verwisseld met makoré en/of douka.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms kruisdraad.

Nerf

Fijn en gelijkmatig.

Volumieke massa

(800-)920- 960(-1030) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Zeer langzaam. Mukulungu dient zeer zorgvuldig te worden gedroogd vanwege de neiging tot vervorming en scheuren en het wordt aanbevolen het hout zoveel mogelijk kwartiers te zagen om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Mukulungu heeft goede mechanische eigenschappen en is ondanks de hardheid machinaal en met handgereedschap tamelijk goed te bewerken, hoewel de kiezel in het hout een afstompende werking heeft op de snijgereedschappen. Ook goed tot fineer te schillen of te snijden na op de juiste manier en voldoende te zijn gestoomd. Houtstof dat bij de bewerking vrijkomt, is zeer irriterend voor de slijmvliezen, zodat goede stofafzuiging belangrijk is.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Slecht.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed, met een oplosmiddelenhoudend systeem en met een watergedragen systeem.

Duurzaamheid

Schimmels 1.
Termieten matig duurzaam.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.

Toepassingen

Geschikt voor fineerfabricage en het zou dan als vervanger van makoré kunnen dienen. Het in ons land nog weinig bekende hout kan worden toegepast voor waterbouwkundige toepassingen, brugdekken, carrosseriebouw, geveltimmerwerk, traptreden, betimmeringen en parket(vloeren). Mukulungu is goed bestand tegen zuren en komt daarom in aanmerking voor toepassing in de chemische industrie.