Algemeen

Houtsoort: Muhuhu

Atibt

muhuhu

Andere namen

Muhugu, muhuubu, watko, mshenzi (Kenia), muhugwe, mkarambaki, ol-magogo (Tanzania), karkarro (Ethiopië).

Botanische naam

Brachylaena huillensis O. Hoffm. (= B. hutchinsii Hutch.

Familie

Asteraceae (= Compositae).

Groeigebied

Tropisch Oost-Afrika (voornamelijk Kenia en Tanzania).

Boombeschrijving

Hoogte 10-20 m, maximaal 30 m met een diameter van 0,3-0,5 m, maximaal 0,6 m. De vaak gegroefde of gedraaide takvrije stam is 2-8 m lang. De in Tanzania voorkomende stammen zijn dikwijls hol.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Vers kernhout is helder geelbruin, aan het licht blootgesteld wordt dit donker geelbruin tot groenig bruin. Het spint, dat 15-30 mm breed kan zijn, heeft een geelwitte kleur. Muhuhu is zeer hard en zwaar. Kwartiers gezaagd hout vertoont een bleekgele tot mosterdkleurige streeptekening, terwijl het dosse vlak een ietwat vage vlamtekening te zien geeft. Tijdens zaag- of schaafbewerking is een aangename aromatische sandelhoutachtige geur waar te nemen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, kruisdraad en golvende draad kunnen voorkomen.

Nerf

Fijn en gelijkmatig.

Volumieke massa

(830-)850- 910-960(-1000) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1150-1250 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Dun hout, 20-30 mm, droogt tamelijk vlug en heeft daarbij neiging tot oppervlaktescheuren. Zwaar hout droogt zeer langzaam.

Bewerkbaarheid

Met handgereedschappen is het hout moeilijk te bewerken. Redelijk te bewerken met voor zware harde houtsoorten geëigende houtbewerkingsmachines. Bij het schaven geeft een snijhoek van 15-20° de beste resultaten. Met boren en frezen dient men voorzichtig te werk te gaan in verband met kans op splinteren. Zeer goed te draaien, maar wanneer het hout daarbij te heet wordt, ontstaan gemakkelijk scheurtjes. Goed glad te schuren en fraai af te werken.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Slecht.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.
Spint niet bekend.

Toepassingen

In Europa heeft muhuhu bekendheid gekregen als parkethout. Proefnemingen in Groot-Brittannië hebben aangetoond dat zowel dosse als kwartiers gezaagd hout niet alleen zeer slijtvast is, maar bovendien zeer gelijkmatig slijt zonder versplintering of verruwing van het oppervlak. Omdat het hout niet te spijkeren is, past men voornamelijk het mozaïek-parkettype toe, dat rechtstreeks op steenachtige ondervloeren kan worden gelijmd. Muhuhu-parket is niet alleen geschikt voor gebruik in woonhuizen, maar ook in gebouwen waar een intensief voetgangersverkeer plaatsvindt of in bedrijven waar met heftrucks wordt gewerkt. Het duurzame en sterke muhuhu wordt in Kenia en Tanzania graag gebruikt voor hutpalen en balken en voor constructiedoeleinden aan bruggen, havenwerken e.d. Ook voor snij- en draaiwerk is het een geliefde houtsoort. Uit zaagafval wordt een aromatische olie geëxtraheerd, die naar India wordt geëxporteerd als substituut voor sandelolie en die voor parfumerieën en andere toiletartikelen wordt gebruikt.