Algemeen

Houtsoort: Movingui

Voorbeeld
Atibt

movingui

Andere namen

Oguémenia (Gabon), bonsamdua (Ghana), barré (Ivoorkust), eyen (Kameroen), ayan, anyan, anyaran (Nigeria), Afrikanisches Zitronenholz{*} (Duitsland), ayan, African satinwood{*}, Nigerian satin wood{*}, yellow satinwood{*} (Groot-Brittannië).{*} Verwerpelijke naam.

Botanische naam

Distemonanthus benthamianus Baillon.

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 27-37 m, maximaal 50 m. De takvrije stam heeft een diameter van 0,7-1,4 m en is recht en cilindrisch en 15-20 m lang.

Aanvoer

Gekantrecht hout en fineer.

Houtbeschrijving

Het lichtgele tot geelbruine kernhout is niet duidelijk te onderscheiden van het 20-30 mm brede bleekgele, soms grijsgele spint. Sommige stammen bezitten een mooie tekening. In de houtvaten bevindt zich dikwijls een geelachtige inhoudsstof die onder vochtige omstandigheden kan afgeven. In movingui komen soms zogenaamde windscheuren voor (scheurtjes dwars op de draadrichting). Movingui kan tot 1,3 % kiezel bevatten.

Houtsoort

loofhout

Draad

Onregelmatige draad en kruisdraad.

Nerf

Fijn-matig grof.

Volumieke massa

(590-)670- 710-740(-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-950 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam, met weinig kwaliteitsverlies.

Bewerkbaarheid

Goed, maar bij het zagen ondervindt men dikwijls last van de afstompende werking van de inhoudsstoffen. Bij het schaven kunnen op het radiale vlak de vezels op gaan staan, zodat het aanbeveling verdient de snijhoek op 20° in te stellen.

Spijkeren en schroevenMatig, voorboren wordt aanbevolen.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 3.Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint niet bekend.

Toepassingen

Meubelen, fineer, draaiwerk, vloeren, parket, wagon- en carrosseriebouw, kuipen voor de chemische industrie, tevens door zijn gladheid geschikt voor ski\'s, constructiehout, balken kozijnen, ramen, snij- en beeldhouwwerk.