Algemeen

Houtsoort: Makoré / Douka

Voorbeeld
Atibt

makoré

Andere namen

1. Makoré, lifua (Angola), baku, abaku (Ghana), makoré (Ivoorkust).2. Douka, okala (Gabon, Guinee).

Botanische naam

1. Tieghemella heckelii Pierre ex A. Chev. (= Dumoria heckelii A. Chev.).2. Tieghemella africana Pierre.

Familie

Sapotaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 36-45 m, maximaal 50 m. De 18-30 m lange rechte, cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,8-1,5 m, maximaal 2,7 m.

Aanvoer

Fineerhout, gekantrecht hout en fineer.

Houtbeschrijving

Het kernhout is rozebruin of paarsbruin tot donker roodbruin en heeft een zijdeachtige glans. Het kernhout steekt duidelijk af tegen het 40-80 mm brede spint dat een grijsbruine tot geelgrijze kleur heeft. Makoré is goed tot fineer te snijden en geeft dan decoratieve dekfineren. Door het draadverloop, dat nogal kan wisselen, kan makoré min of meer regelmatige strepen, vlammen of een fraaie moiré-tekening vertonen. Douka heeft een enigszins hogere volumieke massa en in het algemeen een wat fellere kleur en een opvallender tekening dan makoré. Het kleurt vaak paarsrood na, vooral bij hout afkomstig uit Kongo.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms ook kruisdraad of onregelmatige draad.

Nerf

Fijn en gelijkmatig.

Volumieke massa

Makoré (600-)620-660-720(-1000) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-1025 kg/m3.Douka 700-850 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Gering.

Drogen

Vrij langzaam met weinig kwaliteitsverlies.

Bewerkbaarheid

Makoré is met machines en met handgereedschap tamelijk goed te bewerken, hoewel de kiezel in het hout een afstompende werking heeft op de snijgereedschappen. Ook goed tot fineer te schillen of te snijden. Houtstof dat bij de bewerking vrijkomt, kan neus, ogen en keel irriteren, zodat goede stofafzuiging belangrijk is.

Spijkeren en schroevenMatig. Voorboren wordt aanbevolen.
Lijmen

Goed; op nat hout kunnen alkalische lijmen verkleuringen veroorzaken.Goed voor het opsluiten van hoekverbindingen.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed, met een oplosmiddelenhoudend systeem en met een watergedragen systeem. Wateroplosbare stoffen logen nauwelijks uit.

Duurzaamheid

Schimmels 1.Termieten D.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint 2.

Bijzonderheden

Het houtstof van makoré en douka is irritant voor ogen en slijmvliezen.

Toepassingen

Makoré lijkt op mahonie met een fijne nerf, maar is wat zwaarder. Geschikt voor geveltimmerwerk, fineerfabricage voor decoratief werk, dekfineren voor plaatmateriaal (voornamelijk triplex) en meubelen. Verder voor carrosseriebouw, wagonvloeren, traptreden, betimmeringen, parketvloeren en draai- en beeldhouwwerk.

Kwaliteitseisen

Makoré / douka zijn genoemd in de KVT\'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met makoré / douka kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.Makoré wordt genoemd in de BRL 1705 Triplex.