Algemeen

Houtsoort: Limba

Atibt

limba

Andere namen

Limba (Angola, Kongo, Zaïre), akom (Kameroen en Guinee), n'ganga (Centraal-Afrikaanse Republiek), chéne-limbo, limbo, limba clair, limba noir, limba bariolé, noyer de Mayumbe (Frankrijk), ofram (Ghana), fraké (Ivoorkust), afara (Nigeria, Groot-Brittannië), corina of korina (Verenigde Staten).

Botanische naam

Terminalia superba Engl. et Diels.

Familie

Combretaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika van Sierra Leone tot Angola.

Boombeschrijving

Hoogte 40-50 m, met rechte cilindrische takvrije stammen tot 30 m lang, plankwortels tot 2,5 m hoog. De diameter van de stam boven de plankwortels varieert van 0,6 tot 1,2 m. Stammen, vooral die met een grote diameter, kunnen een voos hart hebben. Bovendien kan limba soms op stam reeds door insecten worden aangetast. Deze boordergatjes gaan samen met plaatselijke verkleuring in de vorm van bruinachtige vlammen, die een vorm van afweer van het hout op de aantasting schijnen te zijn.

Aanvoer

Zaag- en fineerhout, gekantrecht hout en fineer.

Houtbeschrijving

Tussen kernhout en spint bestaat normaal weinig kleurverschil. De stammen kunnen wel een min of meer grillig gevormd, donker hart vertonen, maar dat is een niet gewenste bruine verkleuring en geen echte kernvorming. Limba kan in kleur variëren van lichtgeel of geelgrijs tot donkerbruin, nu en dan heeft het een groenige tint. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheden donker en licht gekleurd hout kan limba als volgt worden aangeboden: limba clair (licht strogeel van kleur, dit wordt verreweg het meest gebruikt), limba bariolé en limba noir (min of meer donkergekleurd en/of geaderd). Op het tangentiale vlak komt vaak een vlamtekening voor die licht gekleurd, dosse gezaagd limba iets op eiken doet lijken. Het gewicht, de hardheid en de sterkte van limba zijn nogal variabel en vermoedelijk spelen de groeiomstandigheden van de boom hierbij een rol.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot zwak golvend.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(450-)550- 560-600(-650) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-825 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Snel. Wanneer het aan de lucht wordt gedroogd, moeten stapellatten worden gebruikt van ongeveer 25 mm dikte om verkleuringen te voorkomen. Bij het drogen treedt weinig vervorming op. De kans op oppervlaktescheurtjes is gering. De donkere plekken bevatten veel meer vocht dan het lichte hout en geven vaak problemen bij het drogen.

Bewerkbaarheid

Limba is, zowel met de hand als machinaal, gemakkelijk te bewerken en kan zeer goed tot fineer worden gesneden of geschild. Bij niet-rechtdradig hout hebben de vezels de neiging te gaan opstaan bij schaven en vlakken.

Spijkeren en schroevenGoed. Dit moet voorzichtig gebeuren om splijten te voorkomen.
Lijmen

Goed.

Buigen

Vermoedelijk slecht.

Oppervlakafwerking

Goed. Voor glad werk is vulstof noodzakelijk.

Duurzaamheid

Schimmels 4.
Termieten G.
Spint
Lyctus G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2.
Spint 1.

Bijzonderheden

Door langdurige inademing van houtstof kan een allergische aandoening van de luchtwegen worden veroorzaakt. Goede afzuiging wordt aanbevolen.

Toepassingen

In de vorm van gefineerd plaatmateriaal wordt limba toegepast voor meubelen, binnenbetimmeringen, binnendeuren enz. Massief wordt het gebruikt voor lijstwerk, gietmodellen voor de ijzergieterij, trapleuningen en dergelijke. Donkergekleurd limba kan fraai getekende fineren geven, die wel onder de foutieve benaming noyer de Mayumbe worden verkocht.