Algemeen

Houtsoort: Lauan, red

Atibt

lauan, red

Andere namen

1., 2., 3. Red lauan, dark red lauan (Filipijnen, Groot-Brittannië), Filipijns mahonie{*}, Philippine mahogany{*}.
2. tanguile, tangile, bataan (Filipijnen).
3. mayapis, tiaong (Filipijnen).
{*} Verwerpelijke naam.

Botanische naam

1. Shorea negrosensis Foxw.
2. Shorea polysperma (Blco.) Merr.
3. Shorea spec. div..

Familie

Dipterocarpaceae.

Groeigebied

Filipijnen.

Boombeschrijving

Hoogte 30-40 m, maximaal 70 m. De 25-30 m lange, gladde, goed cilindrische stam heeft een diameter van 0,5-0,9 m, maximaal 3,0 m. Aan de stamvoet zijn meestal wortelaanlopen aanwezig. Zeer zware stammen zijn vaak hol of hebben een rot of sponzig hart.

Aanvoer

Gekantrecht hout en eindproducten. Red lauan wordt door een Filipijns exportverbod echter nauwelijks meer geleverd.

Houtbeschrijving

Het spint dat gemiddeld 60 mm breed is, heeft een geelgrijze tot rozeachtige grijze kleur en steekt duidelijk af tegen het kernhout. Het kernhout kan, afhankelijk van lauansoort en groeiplaats, licht- tot rozebruin zijn en donkert na tot roodbruin (soms iets violetachtig). In het algemeen is de structuur van het hout regelmatig zonder opvallende tekening. Op het houtoppervlak zijn vaak witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal gerangschikte harskanaaltjes, die een witte inhoud kunnen hebben. Het hout heeft echter geen harsachtig karakter zoals keruing.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms golvende draad of kruisdraad.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(450-)620 (-680) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-1000 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Matig snel. Zowel aan de lucht als versneld zonder bepaalde moeilijkheden te drogen. Bij versneld drogen wordt aanbevolen met betrekkelijk lage temperaturen te beginnen om uitbreiding van eventueel bestaande scheuren en vervorming tegen te gaan.

Bewerkbaarheid

Red lauan is, zowel met handgereedschap als met machines, goed te bewerken. Er bestaat wel enige variatie tussen de soorten, maar de zwaarte van bewerken hangt voornamelijk af van de volumieke massa. Bij het schaven van kruisdradig hout moet een kleine snijhoek worden gekozen om een wollig oppervlak te voorkomen.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Slecht.

Oppervlakafwerking

Goed. Voor zeer glad werk is een poriënvuller aan te bevelen.

Duurzaamheid

Schimmels 2-4. Red lauan met een volumieke massa van tenminste 670 kg/m3 bij 12-17% vochtgehalte wordt geacht duurzaamheidsklasse 3 te zijn.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4v.
Spint 2.

Bijzonderheden

Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders, komen voor. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

Toepassingen

In het algemeen als vervanger van de roodachtige merantisoorten voor binnen- en buitenwerk kozijnen, ramen, betimmeringen, plinten, lijstwerk, trappenhuizen, traptreden (voor woonhuizen), spanten en huiden voor jachtbouw, carrosseriebouw en geselecteerd voor meubelen. Voorts is red lauan een belangrijke houtsoort voor triplexfabricage.

Kwaliteitseisen

Red lauan is genoemd in de KVT'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met red lauan kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.
Voor red lauan is in 1990 een Nederlandse norm verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980), NEN 5484 Houtsoort red lauan.