Algemeen

Houtsoort: Kosipo

Atibt

kosipo

Andere namen

Lifuco (Angola), atom, assié (Kameroen), penkwa-akowaa (Ghana), kosipo (Ivoorkust), omu, heavy sapele (Nigeria), impompo (Zaïre).

Botanische naam

Entandrophragma candollei Harms.

Familie

Meliaceae.

Groeigebied

Angola, Ivoorkust, Nigeria, Zaïre.

Boombeschrijving

Hoogte 40-50 m, maximaal 60 m. De 20-30 m lange, rechte cilindrische takvrije stam heeft een maximale diameter van 2,5 m. De wortelaanlopen kunnen tot 3 m hoog zijn.

Aanvoer

Fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is bruin tot donker roodbruin met een purperachtige gloed. Het is donkerder dan sipo waarvoor het wel als vervanger wordt gebruikt. Het 20-50 mm brede spint is grauwgrijs van kleur met een scherpe overgang naar het kernhout. Kosipo is net als tiama enigszins met hars doortrokken. Het is ook harder en vaster dan sapeli en sipo. In sterkte-eigenschappen komt
kosipo ongeveer overeen met sapeli.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, meestal kruisdraad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(600-)640- 670-720(-800)) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-950 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Vrij langzaam. Voorzichtig drogen, want kosipo heeft een sterke neiging tot trekken. Versneld drogen dient voorzichtig te gebeuren, anders kan door vervormen aanzienlijk kwaliteitsverlies optreden.

Bewerkbaarheid

Goed, zowel met handgereedschap als met machines. Door de aanwezigheid van kiezel stompen de gereedschappen snel af. Door de aanwezigheid van kruisdraad wordt een snijhoek van 20° aanbevolen voor glad werk.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 2-3.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.
Spint 1.

Toepassingen

Meubelen, betimmeringen, trappen, parket, jacht- en scheepsbouw, triplex, fineer en verder als vervanger van sipo en sapeli.