Algemeen

Houtsoort: Kembang semangkok

Atibt

kembang semangkok

Andere namen

Thitlaung, shaw, taun-thinbaw, thibyu (Burma), kapas-kapasan (Indonesië), boh changi, kembang semangkok, selayar (Maleisië), samrong (Thailand).

Botanische naam

Scaphium affine Pierre, S. linearicarpum Ridl., S. wallichii Schott. et Endl., S. spec. div..

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

Zuidoost-Azië.

Boombeschrijving

Hoogte 27-36 m, diameter 0,6 m tot meer dan 1,8 m. De stam met hoge plankwortels is meestal over tweederde van de lengte takvrij.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Kleur kernhout lichtgeel of lichtbruin tot geelbruin, nauwelijks van het iets lichter gekleurde spint te onderscheiden. De stralen zijn op het kwartierse vlak zichtbaar als kleine spiegeltjes. Door nerf, kleur en structuur lijkt het enigszins op eiken.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot lichte kruisdraad.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(470-)520 (-650) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Vermoedelijk matig.

Drogen

Snel, met slechts weinig vervorming. Kembang semangkok is gevoelig voor blauwschimmelaantasting en krijgt gauw kleine kopse scheurtjes.

Bewerkbaarheid

Vers eenvoudig en gemakkelijk te bewerken, maar kembang semangkok wordt in verband met de blauwschimmelaantasting altijd gedroogd aangevoerd. Kembang semangkok laat zich mooi glad schaven en draaien. Gedroogd kembang semangkok heeft door zijn hoge kiezelgehalte een grote afstompende werking op snijgereedschappen en voor het schaven is hardmetalen snijgereedschap noodzakelijk. Vierzijdig schaven geeft geen problemen, maar bij profileren, bijvoorbeeld frezen, ontstaan gauw brandplekken en een wollig oppervlak.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed. Het hout laat zich goed beitsen.

Duurzaamheid

Schimmels 5.

Impregneerbaarheid

Kernhout 1.

Toepassingen

In de meubelindustrie wordt het gebruikt als vervanger voor eiken in bepaalde toepassingen. Verder voor triplexfabricage, binnenbetimmeringen en schrootjes, traptreden enz.