Algemeen

Houtsoort: Jelutong

Atibt

jelutong

Andere namen

Jelutong bukit (Maleisië).

Botanische naam

Dyera costulata (Miq.) Hook. f., D. lowii Hook. f.

Familie

Apocynaceae.

Groeigebied

Maleisië, Indonesië.

Boombeschrijving

Hoogte 30-60 m. Een tot 21 m lange takvrije rechte cilindrische stam met een diameter van gemiddeld 2,0 m, maximaal 3,6 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout

Houtbeschrijving

Vers is jelutong vrijwel wit. Na het drogen wordt de kleur lichtgeel. Tussen kernhout en spint bestaat nauwelijks kleurverschil. Nat hout is gevoelig voor blauwschimmelaantasting. Deze zachte en lichte houtsoort bevat horizontale latexkanalen die om de 0,6-0,9 m in de stam voorkomen en die op het langsvlak zichtbaar zijn als 10-40 mm hoge lensvormige openingen. Door de latex kan het hout vlekkerig worden.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht.

Nerf

Fijn en gelijkmatig

Volumieke massa

(415-)460 (-495) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Snel, met weinig neiging tot vervormen. Het oppervlak dient snel te worden gedroogd ter voorkoming van blauwschimmelaantasting.

Bewerkbaarheid

Goed, maar de latex kan aan het houtbewerkingsgereedschap blijven
kleven, waardoor dit af en toe moet worden gereinigd. Ondanks het lage gewicht wordt het houtoppervlak niet wollig bij bewerking. Het kopse vlak laat zich glad afwerken en jelutong is uitstekend geschikt voor beeldhouw- en snijwerk.

Spijkeren en schroevenMatig.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4.

Impregneerbaarheid

Kernhout goed.

Toepassingen

Beeldhouw- en snijwerk. Verder voor tekenplanken, potloden, schilderijlijsten, scheidingswanden e.d. Gezien de latexkanalen wordt jelutong voor het schillen of snijden tot fineer niet geschikt geacht.