Algemeen

Houtsoort: Jarrah

Atibt

jarrah

Andere namen

Yarrah.

Botanische naam

Eucalyptus marginata Sm.

Familie

Myrtaceae.

Groeigebied

Australië.

Boombeschrijving

Hoogte 30-45 m. De goed gevormde stam heeft een diameter van 0,9-1,5 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

De kleur van het kernhout varieert in verse toestand van licht- tot donkerrood. Na blootstelling aan het licht donkert het na van roodbruin tot donker roodbruin. Het gewoonlijk zeer smalle, circa 10 mm brede spint is lichtbruin getint. Jarrah is zeer hard, sterk en zeer taai. Reeksen axiale gomgangen die parallel met de groeiringen verlopen, kunnen in het hout voorkomen. Het hout staat bekend als moeilijk brandbaar.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, kruisdraad, golvend of warrig.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(790-)830 (-900) kg/m3, vers circa 1050-1100 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Aanbevolen wordt jarrah aan de lucht voor te drogen alvorens versneld te drogen. Neiging tot kromtrekken. Bij dik hout kan flinke scheurvorming ontstaan en is kans op collaps.

Bewerkbaarheid

Met handgereedschap moeilijk, maar machinaal vrij gemakkelijk te bewerken. Bij het bewerken van het kwartierse vlak worden vezels makkelijk uitgerukt. Een snijhoek van 15° wordt daarom aanbevolen.

Spijkeren en schroevenVoorboren aanbevolen.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.
Spint 1.

Bijzonderheden

De houtsoort karri (Eucalyptus diversicolor F. MUELL.) vertoont zeer veel overeenkomst met jarrah. Beide soorten kunnen makkelijk van elkaar worden onderscheiden door splinters hout te verbranden. Jarrah geeft dan zwarte houtskool terwijl karri tot witte as verbrandt.

Toepassingen

In Nederland wordt jarrah hoofdzakelijk toegepast voor parket-, mozaïek- en strokenvloeren en meubelen. In Groot-Brittannië wordt jarrah veel gebruikt voor waterbouwkundige toepassingen, steigerpalen en andere toepassingen in (jacht)havens. In West-Australië wordt jarrah wegens zijn gunstige sterkte-eigenschappen en zijn duurzaamheid voor zeer veel doeleinden toegepast. Wordt ook voor metrodwarsliggers toegepast.

Kwaliteitseisen

Jarrah staat genoemd in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR5493:1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken.