Algemeen

Houtsoort: Incienso / Cabreuva

Voorbeeld
Atibt

incienso

Andere namen

Incienso (Paraguay en Argentinië), cabriuba, cabriuva, cabreúba (Argentinië) ibirápayó, cabréuva, cabréuva amarella, cabréuva do campo, cabréuva parda, caboré, oleo de caborehyba, oleo de macaco, óleo pardo (Brazilië), cabréuva (Paraguay).

Botanische naam

Myrocarpus frondosus Fr. Allem., Myrocarpus fastigiatus Allem., Myrocarpus erythroxylon Fr. All.

Familie

Leguminosae (Papilionaceae).

Groeigebied

Paraguay, Zuid-Brazilië en Argentinië.

Boombeschrijving

Boomhoogte tot 38 m met takvrije stam van 8-15 m lengte. De diameter is 0,40-0,6 m, maximaal ongeveer 1,2 m. De bast bevat een welriekende balsem die medicinaal gebruikt wordt en vroeger als wierook in kerken werd gebruikt.

Aanvoer

Parket, vloerhout en fineren.

Houtbeschrijving

De kleur van het kernhout is beigebruin tot bruin met licht en donker kleurverschil doordat periodiek lichter en donkerder hout is gevormd. Soms komt een donkere, bijna zwarte adering voor. Aan licht blootgesteld, wordt het kernhout lichtbruin tot bruin of goudbruin. Het spint is smal en de kleur is bleekgeel en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Incienso heeft geen opvallende smaak, maar vers heeft het een zeer aromatische geur die met het ouder worden zwakker wordt. Het kernhout heeft een fraaie natuurlijke glans. Incienso is zwaar, hard, zeer vast en elastisch.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms komt draaigroei voor.

Nerf

Fijn en gelijkmatig.

Volumieke massa

(900-)1000 (-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte; vers 1200-1300 kg/m3.

Werken

Verwerkt incienso zou weinig werken.

Drogen

Incienso droogt goed zonder opvallende neiging tot vervormen of scheuren, maar in het hout kunnen fouten voorkomen die tot oppervlakte scheuren kunnen leiden.

Bewerkbaarheid

Ondanks de hoge volumieke massa laat incienso zich relatief gemakkelijk zagen, schaven en draaien. Geschaafde vlakken zijn zeer glad, hebben een fraaie glans en zijn goed te polijsten. Het is ook goed te draaien en te snijden en schillen tot fineer.

Spijkeren en schroevenVanwege de hardheid is voorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed en is fraai te polijsten.

Duurzaamheid

Schimmels in grondcontact 1.Zou een hoge weerstand tegen aantasting door insecten hebben.

Impregneerbaarheid

Kernhout vermoedelijk 4.

Bijzonderheden

Uit de bast van incienso wordt een balsem gewonnen met een wierookgeur en is daarom vroeger als wierook in Argentijnse kerken gebruikt. De balsem komt overeen met Perubalsem, afkomstig van Myroxylon sp., en wordt voor medicinale toepassingen gebruikt.

Toepassingen

Vloeren, parket, timmerwerk, constructies in de waterbouw, scheepsbouw en bruggenbouw, dwarsliggers, binnen en buitentimmerwerk, trappen, fineer, meubels, draaiwerk, inlegwerk en luxe voorwerpen. De kruidige geur zou insectenwerend zijn en daarom zou incienso geschikt zijn voor kisten en kasten voor het opbergen van kleding. Het is in de landen van herkomst het beste hout voor dakspanen (shingles).