Algemeen

Houtsoort: Imbuia

Voorbeeld
Atibt

imbuia

Andere namen

Brazilian walnut (Verenigde Staten), canella imbuia, imbuya, embuia (Brazilië), laurel (Zuid-Amerika).

Botanische naam

Ocotea porosa (Nees & Mart.) L. Barroso) (= Phoebe porosa Mez.).

Familie

Lauraceae.

Groeigebied

Brazilië.

Boombeschrijving

Imbuia groeit in de Araucaria-bossen van Parana en Santa Catharina, tussen de bekende Parana pine-bomen. Hoogte 35-40 m. De stammen zijn meestal goed gevormd, met een takvrije stam van 10-20 m, diameter 0,8-1,8 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout en fineer.

Houtbeschrijving

Kernhout en spint verschillen in kleur, maar de grens tussen beide is gewoonlijk niet duidelijk afgetekend. Het spint is geel tot grijsbruin. Het kernhout is geelbruin, olijfbruin of chocoladebruin, maar het komt vaak voor dat deze licht geelbruin is met donkere aderen en vlammen. Ervaring heeft geleerd dat praktisch elke imbuiastam een eigen kleurdessin heeft, zodat in door elkaar verwerkte partijen imbuia soms grote verschillen in kleur en tekening voorkomen. Imbuia lijkt soms op noten. Imbuia heeft vers een kruidige geur en smaak, maar deze verdwijnen tijdens het drogen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, golvend of warrig.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(640-)660 (-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1150 kg/m3.

Drogen

Vrij langzaam. Drogen kan zonder moeite geschieden, zij het dat dit met zorg dient te gebeuren om vervormingen te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Imbuia kan goed worden bewerkt en fraai worden afgewerkt. Het is goed te draaien en kan mooi hoogglanzend worden gepolitoerd. Het fijne stof kan huidirritaties veroorzaken.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels zou 3 zijn.

Impregneerbaarheid

Kernhout vermoedelijk moeilijk.

Bijzonderheden

Het fijne zaagsel of schuursel met zijn vluchtige inhoudsstoffen en zijn ietwat kruidige geur kan het slijmvlies en de huid irriteren.

Toepassingen

Veel van het beschikbare imbuia wordt in Brazilië zelf gebruikt voor vloeren, meubelen, binnenbetimmeringen, deuren, piano\'s, toonbanken, draai- en snijwerk enz. Ook in de vorm van fineer is imbuia gewild voor luxe meubelen.