Algemeen

Houtsoort: Ilomba

Atibt

ilomba

Andere namen

Eteng, ilomba (Kameroen, Gabon), walélé, oualélé (Ivoorkust), otié (Ghana), akomu (Nigeria), lolako, lomba (Kongo, Zaïre), calabo (Guinee), pycnanthus (Groot-Brittannië).

Botanische naam

Pycnanthus angolensis (Welw.) Warb. (= P. kombo Warb.).

Familie

Myristicaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 25-35 m, maximaal 40 m. De 15-20 m lange rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,6-0,8 m en is zelden dikker dan 1,0 m. De stam heeft slechts een lage wortelaanloop.

Aanvoer

Gekantrecht hout, plaatmateriaal en fineerhout. De stammen mogen echter niet in de zomer of winter worden aangevoerd vanwege het gevaar voor scheuren of splijten van de stammen.

Houtbeschrijving

Ilomba heeft een grijswitte tot rozebruine kleur en heeft geen waarneembaar kleurverschil tussen spint- en kernhout. Het hout is zacht, matig vast, matig sterk. Vers gezaagd heeft ilomba een onaangename geur die verdwijnt wanneer het hout droog is. Ilomba is zeer gevoelig voor aantasting door blauwschimmel.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht.

Nerf

Matig grof, gelijkmatig.

Volumieke massa

(380-)440- 480-510(-570) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 760 kg/m3.

Drogen

Vrij langzaam en moeilijk. Door de ongunstige krimpverhouding moet ilomba langzaam en voorzichtig worden gedroogd om scheuren en scheluwtrekken te voorkomen. Het drogen van hout dikker dan 50 mm levert veel kwaliteitsverlies op.

Bewerkbaarheid

Goed, maar bij het verwerken van vers ilomba kan het hout oppervlakkig verkleuren als het met metaal in aanraking komt (vooral bij triplexfabricage).

Spijkeren en schroevenGoed, neiging tot splijten.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 5.
Lyctus G.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 1.
Spint 1.

Bijzonderheden

De verwante houtsoort ekoune, Coelocaryon preussii Warb., komt in eigenschappen en toepassingen overeen met ilomba.

Toepassingen

Ilomba wordt hoofdzakelijk als schilhout voor de triplexindustrie gebruikt, dikwijls als vervanger van okoumé voor binnenlagen. Ook wordt het geschilde hout gebruikt om er emballagemateriaal van te maken. Massief dient het voor lijstwerk, binnenwerk van meubelen, speelgoed, kisten, achterwanden van kasten en laden enz.