Algemeen

Houtsoort: Fuma

Atibt

sumauma

Andere namen

Kapokier (België), toborochi (Bolivia), sumáuma (Brazilië), doum, bouma, odouma (Kameroen, Gabon, Guinee), bonga, ceiba de lana (Colombia), fuma, m'fuma (Kongo, Zaïre), fromager (Frans Guyana, Frankrijk), enia, onyina (Ghana, Ivoorkust), ceiba (Groot-Brittannië, Verenigde Staten), ghé (Liberia), pochota, yaxché (Mexico), araba, okha (Nigeria), ngwe, banda (Sierra Leone), kankantrie (Suriname), ceiba yuca (Venezuela).

Botanische naam

Ceiba pentandra (L.) Gaertn. (= C. thonningii A. Chev., = Bombax pentandrum L.).

Familie

Bombacaceae.

Groeigebied

Tropen.

Boombeschrijving

Hoogte maximaal 60 m, met een 12-30 m lange takvrije rechte cilindrische stam. De diameter bedraagt 0,8-1,4 m, maximaal 2,0-3,0 m. Fuma heeft een gezwollen stamvoet of kan grote (tot 8 m hoge) plankwortels hebben. De stam kan halverwege de stam dikker zijn dan aan de boven- of onderzijde.

Aanvoer

Fineerhout, gekantrecht hout en triplex. Hout van nauw verwante Bombax-soorten lijkt veel op dat van fuma en wordt regelmatig gemengd verhandeld.

Houtbeschrijving

De kleur van het hout varieert van bleek geelachtig tot wit grijsachtig met soms iets donkerder gekleurde strepen. Dit wordt veroorzaakt doordat het zeer gevoelig is voor verkleuring door schimmelaantasting. Het spint is niet van het kernhout te onderscheiden. Fuma is zeer licht en niet erg sterk, maar de schokweerstand is goed te noemen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, warrige draad en kruisdraad.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(210-)320- 350(-450) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 550-850 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Snel, maar verloopt bij massief hout niet zo erg vlug vanwege de grote hoeveelheid water die het hout bevat. Tijdens het drogen scheurt of splijt het hout niet, terwijl het nagenoeg niet trekt. Eenmaal droog is het hout in gebruik stabiel. Gezien de kans op schimmelaantasting moeten vers gezaagde delen spoedig op dikke latten worden gezet.

Bewerkbaarheid

Zagen gaat zeer gemakkelijk. Schaven, draaien en frezen gaat lastig, omdat de vezels gemakkelijk worden uitgerukt waardoor het oppervlak van het hout een wollig aanzien krijgt.

Spijkeren en schroevenGoed, maar spijkers en schroeven houden slecht.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 5.
Lyctus G.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 1.
Spint 1.

Toepassingen

Fuma is vooral een interessante houtsoort voor de triplexfabricage. Als massief hout wordt fuma gebruikt voor onder andere lichte emballage. Verder voor pulp en papierfabricage. In de gebieden van herkomst gebruikt men fuma voor kleine huishoudelijke artikelen en voor snijwerk (ondermeer voor maskers).