Algemeen

Houtsoort: Eyong

Atibt

eyong

Andere namen

Bongele, ekonge, eyong (Kameroen), bongo (Centraal-Afrikaanse Republiek), n'chong, n'zong (Gabon), yellow sterculia, white sterculia (Groot-Brittannië), bi (Ivoorkust), okoko (Nigeria), ikame (Zaïre).

Botanische naam

Eribroma oblonga (Mast.) Bod. (= Sterculia oblonga Mast., S. elegantiflora Hutch. et Dalz.).

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 24-37 m. De 15-21 m lange rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,5-1,0 m. De stam heeft tot 4 m hoge plankwortels.

Aanvoer

Fineerhout, plaatmateriaal, gekantrecht hout en halffabrikaat (schroten).

Houtbeschrijving

Eyong-kernhout is lichtgeel tot licht geelbruin van kleur. Door de invloed van het daglicht wordt het op den duur bruiner. Het 100-200 mm brede spint is geelwit en niet duidelijk van het kernhout te onderscheiden. De houtstralen zijn op het kwartierse vlak als spiegels duidelijk zichtbaar. Het parenchymweefsel is op het dosse vlak zichtbaar als een vlamtekening en op het kwartierse vlak als een fijne streeptekening.

Houtsoort

loofhout

Draad

Onregelmatige draad, soms spiraalgroei.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(690-)730 (-830) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam. In natte toestand wordt eyong gemakkelijk door schimmels en insecten aangetast en treden er ook gemakkelijk verkleuringen door blauwschimmel op. Bij het drogen bestaat de kans op het ontstaan van fijne oppervlaktescheurtjes, eindscheuren en vervormen.

Bewerkbaarheid

Goed en gemakkelijk te bewerken. Schaven, boren en frezen gaan goed. De opbouw van harde vezels, afgewisseld met zachter parenchymweefsel, maakt dat voor het maken van gladde oppervlakken steeds goed gesteld (20°) en scherp gereedschap nodig is. Het snijden en schillen tot fineer levert in het algemeen weinig moeilijkheden op.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 4.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3-4.
Spint 1.

Bijzonderheden

De volgende houtsoorten lijken in uiterlijk en eigenschappen enigszins op eyong:
- koto, Pterygota macrocarpa K. Schum.
- bonkonko, Antiaris africana Engl.
Wawabima, brown sterculia, lotofa, aye, Sterculia rhinopetala K.Schum. is een nauw verwante houtsoort die zwaarder is dan eyong (volumieke massa (530-)820(-1020) kg/m3 bij 12% vochtgehalte) en bruinrood van kleur is. Behoudens de met de hogere volumieke massa samenhangende veranderlijke eigenschappen en de donkere kleur zijn de bewerkingseigenschappen overeenkomstig eyong.

Toepassingen

Eyong wordt hoofdzakelijk als triplex gebruikt voor vlakke elementen als wand- en plafondbetimmeringen, deuren, kasten, winkelbetimmeringen, ombouwmeubelen enz. Ook wel aangeboden als schroten.