Algemeen

Houtsoort: Essessang

Atibt

essessang

Andere namen

munguella (Angola), essessang, ezezang (Kameroen), sanga-sanga (Kongo), wama (Ghana), nsezang (Guinee), eho (Ivoorkust), erimado, okhuen (Nigeria), musodo, mugongo, mungomo (Oost-Afrika), kishongo (Uganda), bofeko (Zaïre).

Botanische naam

Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax (= R. africanum Muell. Arg.), R. rautanenii Schinz.

Familie

Euphorbiaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 25-35 m, de 10-20 m lange cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,6-1,0 m, maximaal 1,8 m.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Kernhout en spint zijn egaal wit tot lichtgeel, normaal is er geen kleurverschil tussen beide. Essessang is een zachte houtsoort met een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het hout wordt wel verwisseld met bonkonko. Essessang wordt sterk aangetast door blauwschimmel. Essessang komt in volumieke massa en uiterlijk overeen met balsa, maar is wat geler van tint.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

150-480 kg/ m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-900 kg/m3.
350 kg/m3 gemiddeld bij 12% vochtgehalte voor Ricinodendron heudelotii (Baill.) Pierre ex Pax.
180 kg/m3 gemiddeld bij 12% vochtgehalte voor Ricinodendron rautanenii Schinz.

Drogen

Snel. Essessang kan vrij snel worden gedroogd zonder noemenswaardige scheuren of vervorming. Het kopse hout heeft tijdens het drogen wel neiging tot scheuren.

Bewerkbaarheid

Zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Door het zachte oppervlak is het echter moeilijk glad te schaven. Voor draaiwerk is het hout niet geschikt. Het schillen tot fineer levert geen moeilijkheden op.

Spijkeren en schroevenGoed, maar deze houden niet goed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Vermoedelijk goed.

Duurzaamheid

5.

Impregneerbaarheid

Kernhout goed.

Bijzonderheden

Essessang zou een vervanger voor balsa kunnen zijn.

Toepassingen

Hoofdzakelijk in de vorm van dek- of binnenfineer voor de triplex- of meubelplaatfabricage. Voor verdere toepassingen als balsa, bijvoorbeeld voor speciale toepassingen als modelbouwhout voor onder andere modelvliegtuigen, speelgoed, spalken voor gebroken ledematen, thermisch isolatiemateriaal, voor geluids- en trillingsisolatie, vulmateriaal voor lichtgewichtconstructies (vooral kops hout), vliegtuigbouw, speciale verpakkingen, snijwerk, kunstledematen en ook als kernmateriaal voor met kunststoffen overtrokken vormen. In de gebieden van herkomst wel toegepast voor eetgerei en kisten.