Algemeen

Houtsoort: Demerara groenhart

Voorbeeld
Atibt

greenheart

Andere namen

Demerara greenheart, greenheart (Frankrijk, Groot-Brittannië), bibiru, sipiri, kevatuk, greenheart (Guyana), sipiroe, beeberoe, demerara groenhart (Suriname), itauba branca, bibiru (Brazilië), viruviru (Venezuela).

Botanische naam

Chlorocardium rodiei Rohwer, Richter & Werff (= Ocotea rodiaei (Rob. Schomb.) Mez. (= Nectandra rodiaei Schomb.).

FamilieLauraceae.
Groeigebied

Guyana en een deel van Suriname.

Boombeschrijving

Hoogte 21-35 m, maximaal 40 m. De rechte cilindrische takvrije stam is 15-25 m lang en heeft een diameter van 0,4-0,6 m, maximaal 1,0 m.

Aanvoer

Vierzijdig bekapt of bezaagd hout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is licht tot donker olijfgroen, soms getekend met bruine of zwarte strepen. Deze kleurverschillen kunnen in één stam voorkomen, wat demerara groenhart soms een bont uiterlijk geeft. Het spint is lichtgeel of groenachtig, meestal 30-60 mm breed en heeft geen scherpe overgang naar het kernhout. Demerara groenhart is een houtsoort met buitengewoon goede sterkte-eigenschappen.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, kruisdraad en warrige draad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(950-)970- 1020(-1200) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1300 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Zeer langzaam met veel neiging tot scheuren en het vormen van oppervlaktescheurtjes. De vervorming van het hout tijdens het drogen valt mee. De meeste toepassingen zijn zodanig dat drogen niet noodzakelijk is. De minder gunstige droogeigenschappen spelen dan geen rol.

Bewerkbaarheid

Door zijn hoge volumieke massa is demerara groenhart vrij moeilijk te bewerken. Met scherp gereedschap is het echter glad af te werken. Kruisdraad of warrige draad kunnen hierbij wat problemen geven.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk om splijten te voorkomen.
Lijmen

Slecht.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1 (zeer duurzaam in (zoet)water).Termieten D.Marineboorders D.Demerara groenhart bevat giftige inhoudsstoffen, waardoor het paalwormbestendig is, behalve tegen enkele tropische paalwormsoorten in brak water.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.Spint 2.

Bijzonderheden

Het fijne houtstof dat tijdens de bewerking ontstaat, kan bij sommige personen ontstoken slijmvliezen veroorzaken.

Toepassingen

In verband met de hoge duurzaamheid, de sterkte en de grote afmetingen waarin het hout verkrijgbaar is, wordt het hoofdzakelijk toegepast voor zwaar constructiewerk (water-, bruggen- en scheepsbouw en havenwerken). Ook voor zware werkbanken en bedrijfvloeren is het geschikt. In de machine-industrie gebruikt men het wel voor stutten onder machines. Ook in de chemische industrie heeft men goede ervaringen met demerara groenhart. Verder wordt het gebruikt voor klein draaiwerk, zoals tabakspijpen.