Algemeen

Houtsoort: Dabéma

Atibt

Dabéma

Andere namen

Singa, n'singa (Angola, Kongo), atui (Kameroen), toum (Gabon), dahoma (Ghana), dabéma (Ivoorkust), mbeli (Liberia), mafamuti (Mozambique), agboin, ekhimi (Nigeria), mbele-guli (Sierra Leone), mpewere (Uganda), bokungu, likundu (Zaïre).

Botanische naam

Piptadeniastrum africanum (Hook. f.) Brenan (= Piptadenia africana Hook. f.).

Familie

Leguminosae (Mimosaceae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 45 m. De takvrije rechte cilindrische stam is 10-25 m lang, met een diameter van 0,7-1,2 m, maximaal 1,8 m boven de grote, tot 4,5 m hoge plankwortels.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het geelbruine tot goudbruine kernhout tekent scherp af tegen het 30-50 mm brede, grijswitte spint. Vers dabéma heeft een onaangename ammoniakgeur, ook wel omschreven als een rotte vislucht, die tijdens het drogen vermindert en later verdwijnt. De kruisdraad veroorzaakt op het radiale vlak een brede streeptekening.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

690 (620-) 690(-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1000 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam. Aanbevolen wordt dabéma eerst aan de lucht voor te drogen en versneld na te drogen. Vooral hout van dunne afmetingen heeft last van vervorming. Bij het gebruik van zwaardere afmetingen heeft men minder last van krom- of scheluwtrekken.

Bewerkbaarheid

Dabéma heeft een afstompende werking op snijgereedschap die het meest opvalt tijdens het zagen. Voor het schaven van hout met kruisdraad wordt een snijhoek van 15° aanbevolen.

Spijkeren en schroeven

Matig. Voorboren wordt aanbevolen. Dabéma bevat looizuur waardoor ijzer in contact met dabéma snel corrodeert.

Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed, mits men een vulmiddel gebruikt.

Duurzaamheid

Vermoedelijk 2. Het hout is in West-Afrika waarschijnlijk bestand tegen aantasting door termieten.

Impregneerbaarheid

Kernhout moeilijk.

Bijzonderheden

Bij daarvoor gevoelige personen kan contact met houtstof een irriterende werking hebben op huid, ogen en slijmvliezen van neus en keel. Bij onvoldoende afzuiging kan ook de geur irritant zijn.

Toepassingen

Wagonbouw, carrosseriebouw en voor bouwconstructies toegepast als vervanger van eiken. Het verdient aanbeveling deze houtsoort, in verband met de neiging tot trekken, alleen in zware afmetingen te gebruiken. Na zorgvuldige droging ook geschikt voor kwartiers gezaagde vloeren.