Algemeen

Houtsoort: Danta

Atibt

Kotibé

Andere namen

Kissinhungo (Angola), ovoé, ovoui (Kameroen), naouya (Centraal-Afrikaanse Republiek), aborbora (Gabon), abumana, akumaba, epro, danta (Ghana), kotibé (Ivoorkust), otutu (Nigeria), kondofindo (Zaïre).

Botanische naam

Nesogordonia papaverifera (A. Chev.) R. Capuron (= Cistanthera papaverifera A. Chev.), D. spec. div..

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 27-30 m, maximaal 40 m. De takvrije rechte cilindrische stam is 12-24 m lang en heeft een diameter van 0,6-0,8 m. De stam heeft aan de voet een wortelaanloop van wisselende afmetingen, maximaal 3,0 m hoog.

Aanvoer

Zaag- en fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Danta-kernhout is roodbruin, aan de lucht blootgesteld wordt deze kleur donker mahoniebruin. Er is een duidelijk en scherp afgetekend kleurverschil tussen kernhout en spint. Het 20-50 mm brede spint is lichtbruin met een rossige tint. Het hout is vast, heeft een betrekkelijk homogene structuur en bezit geen uitgesproken tekening. Het uiterlijk van het hout kan soms worden ontsierd door kleine kwastjes. Er kunnen fijne witte streepjes voorkomen die worden veroorzaakt door inhoudsstoffen in de vaten. Het geschaafde oppervlak voelt enigszins vettig aan en heeft een zijdeglans. Danta (kissinhungo) uit Angola heeft een hogere volumieke massa dan het hout van andere herkomsten.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms warrige draad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(640-)710- 730-760(-880) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-1050 kg/ m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Vrij langzaam. Danta krimpt vrij sterk, maar het kan, zowel aan de lucht als versneld, zonder moeilijkheden worden gedroogd, mits dit langzaam en voorzichtig gebeurt. Bij deskundig gedroogd danta worden bijna uitsluitend kwastscheurtjes aangetroffen en het oppervlak kan wat ribbelig worden.

Bewerkbaarheid

Hoewel danta vrij hard is, levert de bewerking, zowel met handgereedschap als met machines, geen bijzondere moeilijkheden op. De kruisdraad beïnvloedt de bewerking wel en voor het glad schaven van kwartiers hout wordt een kleine spaanhoek aanbevolen. Danta splintert niet snel.

Spijkeren en schroevenMatig. Voorboren wordt aanbevolen.
LijmenGoed.
BuigenMatig.
Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 3v.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3-4.
Spint 1-2.

Toepassingen

Carrosserie- en wagonbouw en constructiehout. Voor buitentimmerwerk als raam- en deurkozijnen, voordeuren en voor binnentimmerwerk, parket, traptreden, meubelen, draaiwerk enz. Danta kan ook dienen als vervanger voor hickory en essen voor stelen van werktuigen, golfclubs en andere sportartikelen. Voor stelen van werktuigen die grote schokken moeten opvangen (bijlen, hamers) is het echter minder geschikt.