Algemeen

Houtsoort: Azijnhout

Andere namen

Stecheiche, Steineiche, Essigholz, immergrüne Eiche, europische Lebenseiche (Duitsland), chêne vert, yeuse, crouzé (Frankrijk), holm oak, evergreen oak, holly oak, belote oak (Groot-Brittannië), leccio (Italië), azinho (Portugal).

Botanische naam

Quercus ilex L.

Familie

Fagaceae.

Groeigebied

Rond de Middellandse Zee.

Boombeschrijving

Azijnhout is afkomstig van een altijd groene eikeboom, die 400-500 jaar oud kan worden. Hoogte 15-18 m, maximaal 25 m, met een maximaal 1,8 m dikke stam.

Aanvoer

Zaaghout.

Houtbeschrijving

Azijnhout heeft niets te maken met azijn, maar is een naamsverbastering die in de loop der jaren heeft plaatsgevonden. De kleur van het kernhout is lichtbruin tot bruin, overeenkomstig andere eikesoorten, soms ook donkerder tot bruinzwart. Het lichter gekleurde spint is niet duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Kwartiers gezaagd vertoont azijnhout net als alle andere eikesoorten lichtgekleurde spiegels door de stralen die bijzonder hoog zijn en daardoor erg opvallen. Groeiringen zijn weinig opvallend. Het hout is dicht, hard, zeer sterk en moeilijk te splijten.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, golvend en
onregelmatig.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

850 (800-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1250 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Zeer langzaam. Tijdens het drogen is het hout gevoelig voor vervormen en scheuren.

Bewerkbaarheid

Door zijn grotere gewicht en hardheid is azijnhout moeilijker te bewerken dan andere eikesoorten. Bij het schaven van golvende draad wordt aanbevolen de snijhoek tot 20° te reduceren om een glad oppervlak te verkrijgen.

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

3.

Impregneerbaarheid

Kernhout moeilijk.

Toepassingen

Voornamelijk gebruikt voor technische doeleinden als houten hamers, wielspaken, handspaken, raderwerken en tandwielen. Ook wordt het gebruikt voor slagersblokken en stansblokken. Het is dan echter een vervanger van haagbeuken, dat hiervoor waarschijnlijk de beste houtsoort is.