Algemeen

Houtsoort: Antiaris

Atibt

ako

Andere namen

sansama (Angola), bonkombo, antiaris, kirundu, akédé, ako (Ivoorkust), kyenkyen, chenchen (Ghana), oro, ogiovu (Nigeria), andoum (Gabon), mongo, bululu, bonkonko, bonkongo (Kongo, Zaïre), kirundu (Uganda).

Botanische naam

Antiaris africana Engl., A. toxicaria Leschen. subspecies welwitschii (Engl.) C.C. Berg.

Familie

Moraceae.

Groeigebied

Tropisch Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 36-45 m. De rechte, cilindrische takvrije stam is boven de wortelaanloop 15-20 m lang en heeft een diameter van 0,7-0,9 m, maximaal 1,5 m.

Aanvoer

Zaag- en fineerhout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Antiaris- kernhout is lichtgeel tot licht geelbruin. Tussen kernhout en spint bestaat weinig of geen kleurverschil. Antiaris lijkt veel op
abachi en wordt dan ook veel als vervanger daarvan toegepast. Op het kwartiers gezaagde vlak komt streeptekening voor.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(350-)430- 460(-550) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-900 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Matig snel. Antiaris heeft tijdens het drogen de neiging tot vervormen en dient na het zagen snel en vakkundig te worden gedroogd, omdat het gevoelig is voor aantasting door blauwschimmel. Dikke delen hebben de neiging aan de kopse einden te splijten. Het is daarom gewenst voor het drogen de kopse kanten af te dichten.

Bewerkbaarheid

De kruisdraad en de zachte vezelige nerf beïnvloeden de bewerkbaarheid. Zowel met handgereedschap als machinaal is antiaris tamelijk gemakkelijk te bewerken, waarbij scherp snijgereedschap en een kleine snijhoek zijn vereist om een glad oppervlak te verkrijgen.

Spijkeren en schroevenMatig.
Lijmen

Goed.

Buigen

Zeer slecht.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 5.
Lyctus G.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 1.
Spint 1.

Toepassingen

Antiaris wordt toegepast in de vorm van fineer op meubel- of spaanplaat en in de vorm van triplex voor tafelbladen, wandmeubelen, slaapkamerkasten enz. In massieve vorm kan het worden gebruikt voor lijstwerk, binnenbetimmeringen, binnenwerk van meubelen, licht verpakkingsmateriaal enz.