Algemeen

Houtsoort: Aniegré

Atibt

aningré (1.), longhi (2.)

Andere namen

1. mukali, n'kali, kali (Angola), m'boul (Centraal-Afrikaanse Republiek), aninguéri, aniègre (Ivoorkust), muna, mukangu (Kenia), landosan (Nigeria), tutu (Kongo, Zaïre), osan (Uganda), aningeria (Groot-Brittannië), aningré (Frankrijk).
2. abam (Kameroen), longhi (Kongo), longui, longui rouge, aniegre rose (Frankrijk), m'bébame (Gabon), aninguéri (Ivoorkust), bopambu (Zaïre).

Botanische naam

1. Aningeria robusta (A. Chev.) Aubrev. et Pellegr., A. spec. div..
2. Gambeya africana (G. Don) Pierre, G. spec. div..

Familie

Sapotaceae.

Groeigebied

Tropisch Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte 30-36 m, maximaal 45 m. De 15-25 m lange rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,6-0,9 m en is zelden dikker dan 1,2 m. De stam heeft 3-4 m hoge plankwortels.

Aanvoer

Fineerhout, gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Aniegré heeft een grijswitte tot rozebruine kleur en heeft een nauwelijks waarneembaar kleurverschil tussen spint- en kernhout. In de handel wordt onderscheid gemaakt tussen lichtgekleurd (blanc) en rozebruin (rouge) hout. Dit kleuronderscheid is niet aan een soort gebonden maar is van de sortering van de exporteur afhankelijk. Aniegré heeft vers een onaangename geur en is zeer gevoelig voor aantasting door blauwschimmel.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms golvend.

Nerf

Fijn tot matig grof.

Volumieke massa

(500-)580 (-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-1200 kg/m3.

Werken

Middelmatig tot groot.

Drogen

Goed, zonder veel kwaliteitsverlies. Af en toe komen stammen voor met inwendige spanningen waarvan het hout tijdens het drogen sterk vervormt en scheurt.

Bewerkbaarheid

Vers hout is goed te bewerken, maar bij het verwerken van droog lichtgekleurd aniegré kunnen de snijgereedschappen sterk afstompen vanwege inhoudsstoffen (kiezel) of door de hoge volumieke massa. Longhi heeft een minder afstompende werking op snijgereedschappen.

Spijkeren en schroeven

Goed.

Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Aningeria spec. div.
Schimmels 4 - 5.
Termieten G.
Gambeya spec. div.
Schimmels 4.
Lyctus G.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Aningeria spec. div.
Kernhout 1.
Spint 1.
Gambeya spec. div.
Kernhout 2.
Spint 1.

Bijzonderheden

Aniegré en longhi worden door sommigen als aparte handelsonderscheidingen gezien, echter in de praktijk is gebleken dat de soorten, gemengd op kleur, gesorteerd worden verhandeld.

Toepassingen

Aniegré wordt hoofdzakelijk als fineer in de meubelindustrie gebruikt, gebeitst, gekleurd of bedrukt als imitatie voor noten, kersen, esdoorn en berken. Stammen met veel kleine kwastjes, die soms voorkomen, zijn hiervoor niet geschikt. Massief dient het voor lijstwerk, binnenwerk van meubelen, speelgoed, kisten, achterwanden van kasten, en voor laden enz.