Algemeen

Houtsoort: Amburana

Atibt

cerejeira

Andere namen

Trebol (paló), sorioco (Bolivia), amburana, cerejeira, cumaré, cumaru de ceará, emburana, imburana, louro inga (Brazilië), ishpingo (Peru).

Botanische naam

Amburana cearensis A.C. Sl. (= Torresea cearensis Fr. All.).

Familie

Leguminosae (Papilionaceae).

Groeigebied

Argentinië, Bolivia, Brazilië, Peru.

Boombeschrijving

Hoogte 20-22 m, maximaal 30 m, met een tot 1 m hoge wortelaanloop. Diameter 0,6-0,9 m, maximaal 1,5 m. Takvrije cilindrische 10-15 m lange stam.

Aanvoer

Gekantrecht hout en fineer.

Houtbeschrijving

Vers gezaagd kernhout is vers geel tot lichtbruin gekleurd met een lichtoranje tint, nadonkerend naar licht- tot goudbruin met soms een oranjeachtige of goudbruine gloed met een olijfgroene tint. Het spint is enigszins grijzer gekleurd, er is echter geen duidelijk kleurverschil met het kernhout. De structuur van amburana is tamelijk levendig. Kwartiers gezaagd hout vertoont bij kruisdradigheid een streeptekening. Op het dosse vlak is een opvallende streeptekening te zien die door de groeiringen wordt veroorzaakt. Bovendien komen de vaten (poriën) op duidelijke wijze naar voren. Amburana heeft een wasachtig uiterlijk en voelt ook als zodanig aan. Amburana heeft vers een kenmerkende vanilleachtige geur.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms onregelmatige of warrige draad, terwijl kruisdraad ook voorkomt.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(500-)600 (-650) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-850 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Vermoedelijk zonder ernstige problemen te drogen. De radiale en tangentiale krimpwaarden zijn laag en vrij gunstig waardoor de kans op vervorming gering lijkt. Soms kan trekhout aanwezig zijn. In dat geval is de kans op krom- en scheluwtrekken bij droging aanzienlijk groter.

Bewerkbaarheid

Amburana is, zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap, goed te bewerken. Bij het zagen van vers hout kan een harig oppervlak ontstaan. Bij het schaven van kwartiers hout met kruisdraad kunnen stukjes hout uit het oppervlak worden getrokken.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 3.
Termieten M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 2
Spint 2

Toepassingen

In de groeigebieden wordt amburana op ruime schaal voor meubelen gebruikt. Gezien de geringe krimp en werking is het geschikt voor geveltimmerwerk als kozijnen, ramen en deuren. Door het aantrekkelijke uiterlijk ook bruikbaar voor binnenbetimmeringen.